Kruche ciastka kokosowe z płatkami "corn flaces"
Kruche ciastka kokosowe obtoczone chrupiącymi płatkami kukurydzianymi to pyszne , popularne włoskie ciasteczka o nazwie rose del deserto /róże pustyni/. Zamiast kokosu do kruchego ciasta dodaje się najczęściej zmielone migdały.
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 80 g wiórków kokosowych
- 150 g masła
- 80 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 100 g płatków kukurydzianych
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ucierając dodawać po jednym jajku , mąkę wymieszaną z proszkiem, sól i kokos. Ciasto wstawić na 40 minut do lodówki. Formować niewielkie kulki i obtoczyć je w płatkach kukurydzianych . Piekarnik nastawić na 180 st.C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Kulki ciasta ułożyć na blaszce zachowując odstępy. Piec ok. 15-20 minut.