Kruche ciasteczka (z masłem i wanilią)
Mówiąc, że nie ma to jak kruche ciasteczko zjedzone do popołudniowej herbatki- Ameryki nie odkryję. Jednak takie ciastko powinno być jak najlepsze. Pachnące masłem i wanilią, odpowiednio chrupiące. Te są bliskie ideału (do którego uparcie dążę!), długo zachowują świeżość, smakują zupełnie jak ciasteczka (robione „przez maszynkę”), które piekła moja babcia. Polecam z całego serca!
Kruche ciasteczka (z masłem i wanilią)
Składniki
- mąka pszenna - 2 i 1/2 szklanki
- olej - 2 łyżi
- masło - 4 łyżki, roztopione
- jajko - 2 szt
- esencja waniliowa - 1 łyżeczka
- skórka z cytryny - otarta z 1 owocu
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- cukier - 1 szklanka
- sól - szczypta
Sposób przygotowania
Za pomoca miksera ubić olej, masło, jajka, skórkę z cytryny i sól na gładką masę. W drugiej misce wymieszać suche składniki. Połączyć obie grupy składników, wyrobić ciasto. Ciasto schłodzić przez ok. 1 godzinę w lodówce. Po tym czasie rozwałkować i wykrawać zniego ciastka o dowolnym kształcie. Piec w temp. 175 oC ok. 10 minut (aż ciastka lekko się zarumienią). Podawać posypane cukrem pudrem, przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (puszce).