Kruche ciasteczka (z masłem i wanilią)

Kruche ciasteczka (z masłem i wanilią)

Mówiąc, że nie ma to jak kruche ciasteczko zjedzone do popołudniowej herbatki- Ameryki nie odkryję. Jednak takie ciastko powinno być jak najlepsze. Pachnące masłem i wanilią, odpowiednio chrupiące. Te są bliskie ideału (do którego uparcie dążę!), długo zachowują świeżość, smakują zupełnie jak ciasteczka (robione „przez maszynkę”), które piekła moja babcia. Polecam z całego serca!

Zdjęcie - Kruche ciasteczka (z masłem i wanilią) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kruche ciasteczka (z masłem i wanilią) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kruche ciasteczka (z masłem i wanilią) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kruche ciasteczka (z masłem i wanilią)

Agata, 3 marca 2010

Zdjęcie - Kruche ciasteczka (z masłem i wanilią) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

Sposób przygotowania

Za pomoca miksera ubić olej, masło, jajka, skórkę z cytryny i sól na gładką masę. W drugiej misce wymieszać suche składniki. Połączyć obie grupy składników, wyrobić ciasto. Ciasto schłodzić przez ok. 1 godzinę w lodówce. Po tym czasie rozwałkować i wykrawać zniego ciastka o dowolnym kształcie. Piec w temp. 175 oC ok. 10 minut (aż ciastka lekko się zarumienią). Podawać posypane cukrem pudrem, przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (puszce).

Kategorie przepisów