Kruche ciasteczka z czekoladą i orzechami - walentynkowe serduszka
Niesamowicie kruche ciasto ...
Kremowa mleczna czekolada …
I chrupiące prażone orzeszki z kokosem.
Prawda, że ślinka cieknie już na samą myśl?!
Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne ciasteczka, które są dzięki swoim kształtom są świetnym pomysłem np. na walentynki.
Albo na każdy inny dzień, kiedy poprzez słodkości chcemy okazać drugiej osobie jak bardzo ją kochamy!
Spróbujcie!
Polecam!
SKŁADNIKI:
(ok.20 szt)
* mąka pszenna – 125 g
* cukier puder – 50 g
* cukier waniliowy – 1 łyżka
* masło – 65 g
* sól – 1 szczypta
* kwaśna śmietana 18% – 1 łyżka
* proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka
DODATKOWO:
* mleczna czekolada – ok.80 g
* kokos – ok.50 g
* ulubione orzechy – ok.50 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę z cukrem i cukrem waniliowym wysypujemy na stolnicę.
Dodajemy pokrojone zimne masło i siekamy nożem.
Dodajemy sól, śmietanę i proszek do pieczenia, a następnie szybko zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie rozwałkowujemy na ok. 4 mm i wycinamy serduszka.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 12-14 minut.
Wyjmujemy, studzimy.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, zanurzamy do połowy każde ciasteczko, a następnie obsypujemy podprażonymi na patelni posiekanymi orzechami i kokosem.
Pycha!
Smacznego!
DRUKUJ: