Kruche ciasteczka wielkanocne

Kruche ciasteczka wielkanocne

Zdjęcie - Kruche ciasteczka wielkanocne - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiProste, delikatne ciasteczka wielkanocne

 

tym razem w wersji bezglutenowejZdjęcie - Kruche ciasteczka wielkanocne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na kruche ciasteczka wielkanocne:

  • 50 g maizeny (skrobi kukurydzianej)
  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • 50 g mąki ryżowej
  • 30 g masła
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Jak przygotować kruche ciasteczka wielkanocne?

  1. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki: maizenę, mąkę z ciecierzycy, mąkę ryżową, masło, cukier, proszek do pieczenia i sól.
  2. Dodaj żółtko, jogurt i aromat waniliowy. Wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodaj odrobinę więcej jogurtu./użyłam miksera/
  3. Rozwałkuj ciasto /ok.5 mm/ i wykrawaj ciasteczka.
  4. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10–12 minut, aż ciasteczka lekko się zarumienią.
  6. Po upieczeniu wystudź na kratce.

Zdjęcie - Kruche ciasteczka wielkanocne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po upieczeniu ciasteczek, pozostaw je do wystudzenia. Następnie, delikatnie posmaruj je ulubionym dżemem (np.morelowym) na jednej stronie i udekoruj kolorową posypką.


Zdjęcie - Kruche ciasteczka wielkanocne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kruche ciasteczka wielkanocne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kruche ciasteczka wielkanocne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kruche ciasteczka wielkanocne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów