Kruche ciasteczka maślane z Toblerone
Ciasteczka, które dzisiaj prezentuję takie właśnie są i na pewno zagoszczą na naszym stole w tegoroczne święta. Zagoszczą tez pewnie jeszcze przed nimi i po nich niejednokrotnie. Tym bardziej, że robi się je szybko, bez wałkowania, wykrawania i bałaganu. Z dodatkami można poszaleć lub zrobić bez nich (choć wtedy trzeba by dodać odrobinę więcej cukru). Ja dodałam ciemną czekoladę Toblerone z miodowo-migdałowym nugatem. Nadała ciasteczkom ciekawego smaku i marmurkowego wyglądu, a dzięki temu, że samo ciasto nie jest zbyt słodkie, jej smak jest bardziej wyczuwalny.
Kiedyś usłyszałam, że prawdziwe maślane ciasto ma tyle samo masła, ile mąki i wygląda na to, że to prawda… Ten przepis taki właśnie jest i jest on jednym z moich ulubionych, bo ciasteczka upieczone według niego są naprawdę smaczne.
Zapraszam na pyszne maślane ciasteczka z czekoladą Toblerone:
Składniki:
- 180g mąki pszennej
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 2 pełne łyżki cukru aromatyzowanego wanilią
- 30g cukru (w sumie z waniliowym 60g)
- 170g masła (nie polecam zamieniać na margarynę, w końcu ciasteczka mają być maślane)
- 100g ciemnej czekolady Toblerone (z miodem i nugatem migdałowym)
Przygotowanie:
- Czekoladę posiekać. dość drobno.
- Cukier utrzeć z masłem, dodać żółtko, sól i połączyć ze sobą.
- Dodać mąkę i szybko wyrobić kruche ciasto.
- Dodać czekoladę i wymieszać.
- Zawinąć w folię spożywczą tworząc w miarę równy wałek.
- Włożyć do zamrażarki na około 30 minut. Ciasto powinno być dobrze zmrożone, ale musi bez problemu dać się kroić.
- Ciasto wyjąć z folii i ostrym nożem kroić równe plastry grubości ok 0,7cm.
- Piec z nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok 13-15 minut w zależności od grubości ciasteczek.
- Ostudzić, przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu.
Smacznego !