Kruche ciasteczka maślane z Toblerone

Kruche ciasteczka maślane z Toblerone
Idealne kruche ciasteczka muszą być dla mnie tak kruche, by rozpadać się już w chwili zetknięcia z ustami, nie za słodkie, ale pachnące prawdziwym, świeżym masłem. Jego pieczenie też nie może być zbyt pracochłonne, bo przecież przygotowania do świąt to nie tylko wypieki. Musi też dobrze przechowywać się w szczelnie zamkniętej puszce, o ile oczywiście uda się ją wystarczająco dobrze schować przed łasuchami.

Ciasteczka, które dzisiaj prezentuję takie właśnie są i na pewno zagoszczą na naszym stole w tegoroczne święta. Zagoszczą tez pewnie jeszcze przed nimi i po nich niejednokrotnie. Tym bardziej, że robi się je szybko, bez wałkowania, wykrawania i bałaganu. Z dodatkami można poszaleć lub zrobić bez nich (choć wtedy trzeba by dodać odrobinę więcej cukru). Ja dodałam ciemną czekoladę Toblerone z miodowo-migdałowym nugatem. Nadała ciasteczkom ciekawego smaku i marmurkowego wyglądu, a dzięki temu, że samo ciasto nie jest zbyt słodkie, jej smak jest bardziej wyczuwalny.

Kiedyś usłyszałam, że prawdziwe maślane ciasto ma tyle samo masła, ile mąki i wygląda na to, że to prawda… Ten przepis taki właśnie jest i jest on jednym z moich ulubionych, bo ciasteczka upieczone według niego są naprawdę smaczne.

Zapraszam na pyszne maślane ciasteczka z czekoladą Toblerone:

Zdjęcie - Kruche ciasteczka maślane z Toblerone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 180g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 2 pełne łyżki cukru aromatyzowanego wanilią
  • 30g cukru (w sumie z waniliowym 60g)
  • 170g masła (nie polecam zamieniać na margarynę, w końcu ciasteczka mają być maślane)
  • 100g ciemnej czekolady Toblerone (z miodem i nugatem migdałowym)

Przygotowanie:

  • Czekoladę posiekać. dość drobno.
  • Cukier utrzeć z masłem, dodać żółtko, sól i połączyć ze sobą.
  • Dodać mąkę i szybko wyrobić kruche ciasto.
  • Dodać czekoladę i wymieszać.
  • Zawinąć w folię spożywczą tworząc w miarę równy wałek.
  • Włożyć do zamrażarki na około 30 minut. Ciasto powinno być dobrze zmrożone, ale musi bez problemu dać się kroić.
  • Ciasto wyjąć z folii i ostrym nożem kroić równe plastry grubości ok 0,7cm.
  • Piec z nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok 13-15 minut w zależności od grubości ciasteczek.
  • Ostudzić, przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu.

Smacznego !

Kategorie przepisów