Krucha szarlotka z owsianą kruszonką

Krucha szarlotka z owsianą kruszonką

Matko! Jak to ciasto za mną chodziło! Miałam taką ochotę na jabłecznik, że … upiekłam przez weekend dwa.

Zdjęcie - Krucha szarlotka z owsianą kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Krucha szarlotka z owsianą kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciepła herbata, porcja szarlotki (osobiście zdecydowanie wolę schłodzoną i nie przepadam, gdy w każdej prawie kawiarni podają ją na ciepło, ale to opowieść na inną okazję:) i bita śmietanka. Taka tylko z odrobiną cukru. To mój cukierniczy raj!

Zdjęcie - Krucha szarlotka z owsianą kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Krucha szarlotka z owsianą kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do jabłek w nadzieniu dodałam też gruszkę. Gruszki są zwykle bardzo słodkie, dzięki temu można dodać mniej cukru- choć to oczywiście kwestia gustu:)

Zdjęcie - Krucha szarlotka z owsianą kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Krucha szarlotka z owsianą kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To przepis i proporcje na niezbyt dużą foremkę o średnicy ok.23 cm.

Zdjęcie - Krucha szarlotka z owsianą kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Krucha szarlotka z owsianą kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Krucha szarlotka z owsianą kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

W robocie kuchennym zmiksuj miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól, szybko wymieszaj. Na koniec dodaj jogurt naturalny- ilość zależy od konsystencji ciasta (2-3 łyżki). Ciasto ma mieć lekko grudkowatą konsystencję, powinieneś mieć jednak możliwość łatwo zagnieść je w kulę.

2/3 ciasta (jak plasteliną:) wyłóż dno foremki i ścianki do wysokości ok. 2 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, zapiekaj ok. 20 minut, aż będzie lekko złote.

Owoce obierz, pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną, cynamonem, imbirem, sokiem z cytryny i cukrem. Wyłóż na podpieczony spód.

Do pozostałego ciasta dodaj resztę składników kruszonki. Palcami lub mikserem rozdrobnij na okruszki. Pokryj nimi wierzch placka.

Wstaw do piekarnika i piecz ok. 35 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni, a owoce będą miękkie.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy