Krucha szarlotka z owsianą kruszonką
Matko! Jak to ciasto za mną chodziło! Miałam taką ochotę na jabłecznik, że … upiekłam przez weekend dwa.
Ciepła herbata, porcja szarlotki (osobiście zdecydowanie wolę schłodzoną i nie przepadam, gdy w każdej prawie kawiarni podają ją na ciepło, ale to opowieść na inną okazję:) i bita śmietanka. Taka tylko z odrobiną cukru. To mój cukierniczy raj!
Do jabłek w nadzieniu dodałam też gruszkę. Gruszki są zwykle bardzo słodkie, dzięki temu można dodać mniej cukru- choć to oczywiście kwestia gustu:)
To przepis i proporcje na niezbyt dużą foremkę o średnicy ok.23 cm.
Składniki- masło - 30 g, miękkie
- cukier - 1/3 szklanki
- mąka pszenna - 1 szklanka
- sól - 1/4 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
- jogurt naturalny - 2-3 łyżki (w zależności od konsystencji ciasta)
- nadzienie
- jabłka - 2 szt
- gruszka - 1 szt
- cynamon - szczypta
- imbir - 1/2 łyżeczki, świeżo starty (opcjonalnie)
- mąka ziemniaczana - 1/2 łyżeczki
- sok z cytryny - 1/2 łyżeczki
- kruszonka
- cukier - 2 łyżki, brązowy
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- płatki owsiane - 3 łyżki
- mąka pszenna - 2 łyżki
W robocie kuchennym zmiksuj miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól, szybko wymieszaj. Na koniec dodaj jogurt naturalny- ilość zależy od konsystencji ciasta (2-3 łyżki). Ciasto ma mieć lekko grudkowatą konsystencję, powinieneś mieć jednak możliwość łatwo zagnieść je w kulę.
2/3 ciasta (jak plasteliną:) wyłóż dno foremki i ścianki do wysokości ok. 2 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, zapiekaj ok. 20 minut, aż będzie lekko złote.
Owoce obierz, pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną, cynamonem, imbirem, sokiem z cytryny i cukrem. Wyłóż na podpieczony spód.
Do pozostałego ciasta dodaj resztę składników kruszonki. Palcami lub mikserem rozdrobnij na okruszki. Pokryj nimi wierzch placka.
Wstaw do piekarnika i piecz ok. 35 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni, a owoce będą miękkie.