Królewskie ciasto domino

Królewskie ciasto domino

Tradycyjne ciasto angielskie zwane ciastem Battenberg wykonane w kształcie szachownicy w dwóch kolorach żółtym i różowym.

Specjalnie dla Was kochani czytelnicy na Wielkanoc.

Wesołych Swiąt !!!

Zdjęcie - Królewskie ciasto domino - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Królewskie ciasto domino - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g drobnego cukru
  • 4 jaja
  • 180 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 4 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • kilka kropli czerwonego barwnika organicznego
  • kilka kropli żółtego barwnika organicznego
  • 500 g masy marcepanowej
  • 2 łyżki dżemu morelowego
  • czekoladowe jajeczka

Zdjęcie - Królewskie ciasto domino - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Królewskie ciasto domino - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę.
  2. Dodać po 1 jajku, ekstrakt migdałowy i mleko w temp. pokojowej.
  3. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem i zmielonymi migdałami.
  4. Dodać na dwa razy do utartej masy, po czym zmiksować do połączenia składników.
  5. Formę kwadratową o wymiarach 20 cm x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przez srodek formy zrobić przegródkę z folii aluminiowej.
  6. Ciasto podzielić na połowę, do jednej dodać kilka kropli czerwonego barwnika, do drugiej żółtego, wymieszać do połączenia koloru.
  7. Do jednej przegródki wyłożyć ciasto różowe, do drugiej ciasto żółte.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 175 st. C przez 30 minut lub do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu ciasto wystudzić, każde przekroić na dwie połowy.
  10. Ułożyć na przemian kolorami.
  11. Posmarować dżemem morelowym.
  12. Masę marcepanową rozwałkować i obłożyć ciasto.
  13. Udekorować czekoladowymi jajeczkami.

Smacznego ?

Zdjęcie - Królewskie ciasto domino - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów