Królewskie ciasto domino
Tradycyjne ciasto angielskie zwane ciastem Battenberg wykonane w kształcie szachownicy w dwóch kolorach żółtym i różowym.
Specjalnie dla Was kochani czytelnicy na Wielkanoc.
Wesołych Swiąt !!!
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 200 g drobnego cukru
- 4 jaja
- 180 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 4 łyżki mleka
- szczypta soli
- kilka kropli czerwonego barwnika organicznego
- kilka kropli żółtego barwnika organicznego
- 500 g masy marcepanowej
- 2 łyżki dżemu morelowego
- czekoladowe jajeczka
Wykonanie:
- Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę.
- Dodać po 1 jajku, ekstrakt migdałowy i mleko w temp. pokojowej.
- Mąkę wymieszać z solą, proszkiem i zmielonymi migdałami.
- Dodać na dwa razy do utartej masy, po czym zmiksować do połączenia składników.
- Formę kwadratową o wymiarach 20 cm x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przez srodek formy zrobić przegródkę z folii aluminiowej.
- Ciasto podzielić na połowę, do jednej dodać kilka kropli czerwonego barwnika, do drugiej żółtego, wymieszać do połączenia koloru.
- Do jednej przegródki wyłożyć ciasto różowe, do drugiej ciasto żółte.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 175 st. C przez 30 minut lub do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto wystudzić, każde przekroić na dwie połowy.
- Ułożyć na przemian kolorami.
- Posmarować dżemem morelowym.
- Masę marcepanową rozwałkować i obłożyć ciasto.
- Udekorować czekoladowymi jajeczkami.
Smacznego ?