Krokiety ziemniaczane z parmezanem i bazylią
Dawno mnie tutaj nie było. Wszystko przez chwilowe rozjazdy. Ponadto przeziębienie i mnie dostało tej jesieni, a myślałam już, że nie się nie dam. Nawet chęć do gotowania, pieczenia i w ogóle podniesienie garnka graniczy chwilowo z cudem. Tak więc dzisiaj coś bardzo lekkiego nie tylko w przygotowaniu, ale nawet w swojej końcowej formie.
Nie jestem fanką ziemniaków jako takich, ale wszelkie przetwory jak właśnie krokiety czy zapiekanki ziemniaczane zawsze do mnie przemawiały. W przypadku posiadania nadmiaru ziemniaków to naprawdę bardzo wygodne danie, na pozbycie się nadmiaru. :)
Porcja 10 krokietów
Składniki:
ok. 1 kg ziemniaków
2 łyżki startego parmezanu
2 łyżki startego sera żółtego (lub dodatkowe 2 łyżki startego parmezanu)
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
2 żółtka
ok. 200 g sera mozarella, pokrojonego w kostkę
sól
czarny pieprz
panierka:
kilka łyżek mąki
1 całe jajko, lekko roztrzepane
kilka łyżek bułki tartej
olej słonecznikowy
Przygotowanie:
1. Obrać ziemniaki i ugotować do miękkości.
2. Ugotowane ziemniaki rozgnieść na pure, dodać masło, bazylię, natkę pietruszki, sól i czarny pieprz do smaku.
3. Ostudzić masę ziemniaczaną i dodać żółtka oraz oba rodzaje serów.
4. Formować krokiety o długości około 8 cm, do środka każdego włożyć kawałek mozarelli.
5. Obtoczyć każdego krokieta w mące, następnie zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w tartej bułce.
6. Smażyć na gorącym oleju z obydwu stron.
7. Usmażone krokiety przełożyć na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju z patelni.
8. Podawać na ciepło jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.
Smacznego!
Nie jestem fanką ziemniaków jako takich, ale wszelkie przetwory jak właśnie krokiety czy zapiekanki ziemniaczane zawsze do mnie przemawiały. W przypadku posiadania nadmiaru ziemniaków to naprawdę bardzo wygodne danie, na pozbycie się nadmiaru. :)
Porcja 10 krokietów
Składniki:
ok. 1 kg ziemniaków
2 łyżki startego parmezanu
2 łyżki startego sera żółtego (lub dodatkowe 2 łyżki startego parmezanu)
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
2 żółtka
ok. 200 g sera mozarella, pokrojonego w kostkę
sól
czarny pieprz
panierka:
kilka łyżek mąki
1 całe jajko, lekko roztrzepane
kilka łyżek bułki tartej
olej słonecznikowy
Przygotowanie:
1. Obrać ziemniaki i ugotować do miękkości.
2. Ugotowane ziemniaki rozgnieść na pure, dodać masło, bazylię, natkę pietruszki, sól i czarny pieprz do smaku.
3. Ostudzić masę ziemniaczaną i dodać żółtka oraz oba rodzaje serów.
4. Formować krokiety o długości około 8 cm, do środka każdego włożyć kawałek mozarelli.
5. Obtoczyć każdego krokieta w mące, następnie zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w tartej bułce.
6. Smażyć na gorącym oleju z obydwu stron.
7. Usmażone krokiety przełożyć na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju z patelni.
8. Podawać na ciepło jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.
Smacznego!