Krokiety z pieczarkami w płatkach żytnich na oleju rzepakowym
Bardzo lubię krokiety choć robię je niezwykle rzadko, i zbliża się okazja kiedy na pewno pojawią się na moim stole w połączeniu z barszczem na zakwasie. Po usmażeniu są niezwykle chrupiące - polecam.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 i dlatego zagościł już od dość dawna w mojej kuchni na stałe, i nie wyobrażam sobie smażenia bez niego. Można powiedzieć że stał się naszym członkiem rodziny :-) bo wszyscy do kochają.
Ciasto
- 3 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 4 duże jajka
- 2 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli
- 3 szklanki mąki krupczatki
Mleko,jajka,wodę i masło połączyć , następnie miksując dodawać stopniowo mąkę do uzyskania odpowiedniej gęstości ciasta. ( powinno być jak gęsta śmietana)
farsz
- ok 750 g pieczarek
- 2 duże cebule
- odrobina oleju rzepakowego do obsmażenia
Pieczarki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki usmażyć na patelni na rumiano. Cebulę oczyścić i pokroić w kostkę usmażyć na rumiano - przełożyć do pieczarek. Doprawić solą i pieprzem ja siekam jeszcze całość w blenderze.
panierka
- 1 szklanka płatków żytnich
- 3-4 jajka
- olej rzepakowy do smażenia
Gotowe naleśniki posmarować na środku farszem i zwinąć po bokach na zakładkę - następnie zwijać w duł tworząc rulonik. Tak przygotowane naleśniki maczać w roztrzepanym jajku i obtaczać w lekko zmielonych płatkach. Rozgrzać tłuszcz na patelni i smażyć na rumiano z obu stron.
Smacznego
Wydrukuj przepis