Krokiety z pieczarkami w płatkach żytnich na oleju rzepakowym

Krokiety z pieczarkami w płatkach żytnich na oleju rzepakowym

Zdjęcie - Krokiety z pieczarkami w płatkach żytnich na oleju rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardzo lubię krokiety choć robię je niezwykle rzadko, i zbliża się okazja kiedy na pewno pojawią się na moim stole w połączeniu z barszczem na zakwasie. Po usmażeniu są niezwykle chrupiące - polecam.

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 i dlatego zagościł już od dość dawna  w mojej kuchni na stałe, i nie wyobrażam sobie smażenia bez niego. Można powiedzieć że stał się naszym członkiem rodziny :-) bo wszyscy do kochają. 

Ciasto

  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 3 szklanki mąki krupczatki

 Mleko,jajka,wodę i masło połączyć , następnie miksując dodawać stopniowo mąkę do uzyskania odpowiedniej gęstości ciasta. ( powinno być jak gęsta śmietana)

 farsz

  • ok 750 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • odrobina oleju rzepakowego do obsmażenia

Pieczarki oczyścić i pokroić na  mniejsze kawałki usmażyć na patelni na rumiano. Cebulę oczyścić i pokroić w kostkę usmażyć na rumiano - przełożyć do pieczarek. Doprawić solą i pieprzem ja siekam jeszcze całość w blenderze.

 panierka

  • 1 szklanka płatków żytnich
  • 3-4 jajka
  • olej rzepakowy do smażenia

Gotowe naleśniki posmarować na środku farszem i zwinąć po bokach na zakładkę - następnie zwijać w duł tworząc rulonik. Tak przygotowane naleśniki maczać w roztrzepanym jajku i obtaczać w lekko zmielonych płatkach. Rozgrzać tłuszcz na patelni i smażyć na rumiano z obu stron.

Smacznego  

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Krokiety z pieczarkami w płatkach żytnich na oleju rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Krokiety z pieczarkami w płatkach żytnich na oleju rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Krokiety z pieczarkami w płatkach żytnich na oleju rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów