Krokiety z kurczakiem po meksykańsku
Karnawał to czas, kiedy królują wszelkie drobne dania i chrupiące przekąski. Nie ma nic lepszego niż złocisty krokiet, prawda? Lubimy to… Pikantne krokiety z kurczakiem w meksykańskim stylu, to ciekawa i smaczna odmiana popularnych wersji tego dania. Oprócz wyśmienitego smaku mają jeszcze tę zaletę, że można wykorzystać mięso z rosołu, dzięki czemu nie tylko oszczędzamy podwójnie, nie rezygnując z dobrego smaku. Taki kuchenny recykling jest dobry nie tylko po obfitych i bogatych świętach, warto sięgać po takie rozwiązania także w ciągu roku.
Jeśli masz ochotę dodać jeszcze więcej meksykańskich smaków, dodaj do farszu pół puszki czerwonej fasoli i kilka łyżek chrupiącej kukurydzy.
Składniki:ok. 15 sztuk- 2 szklanki mąki pszennej typ 500
- ok. 3 szklanki mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju
- 4 jajka
- 1 mały kurczak ok 600g
- włoszczyzna (jak do rosołu)
- 200g czerwonej papryki
- 200g czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 200g pieczarek portobelo
- 2 łyżki sosu sriracha
- 300g sera cheddar
- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta do panierowania
- 2 jajka do panierowania
Przygotowanie krok po kroku:
- Mięso i włoszczyznę zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Możesz użyć mięsa z rosołu.
- Przygotuj klasyczne ciasto naleśnikowe. Do podanych składników dolewaj stopniowo mleko mieszając mikserem lub trzepaczką. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolej więcej mleka, jeśli zbyt rzadkie, dosyp łyżkę mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję słodkiej śmietanki. Mieszaj do momentu rozbicia wszystkich grudek, a następnie odstaw na 15-30 minut pod przykryciem. Po tym czasie ponownie wymieszaj i ewentualnie dolej płynu, jeśli ciasto zgęstniało zbyt mocno. Usmaż naleśniki jak zwykle.
- Mięso oczyść z kości i skórek. Rozdrobnij palcami.
- Cebulę, czosnek, paprykę i grzyby pokrój w cienkie plasterki, ale nie siekaj drobno – farsz powinien być bardzo strukturalny, z wyraźnie rozróżnialnymi składnikami. Podsmaż na oliwie.
- Gdy zmiękną, dodaj rozdrobnione mięso kurczaka i dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem sriracha. Farsz powinien być wyraźnie pikantny. Przesmaż chwilę i odstaw do przestygnięcia.
- Ser zetrzyj na tarce.
- Na każdy naleśnik wykładaj po porcji farszu, posyp startym cheddarem i zawijaj dość ściśle krokiety.
- Opanieruj krokiety w jajku i bułce tartej.
- Usmaż na złoty kolor z każdej strony.
Smacznego!