Kremowy sernik – klasyczny z bakakliami
...... delikatny i zawsze udany
Są takie ciasta, które kojarzą mi się domowym ciepłem i świętami.
Ten kremowy sernik właśnie do nich należy. Jest aksamitny, delikatny, niezbyt słodki, bez zbędnych dodatków, bez spodu. – dokładnie taki, jaki pamiętamy z najlepszych domowych wypieków. Idealny na świąteczny stół, ale też na spokojne popołudnie z kawą.
To sernik, który zawsze się udaje – nie opada, nie pęka i pięknie się kroi. Sekret tkwi w dobrej jakości twarogu i spokojnym pieczeniu.
Składniki na kremowy sernik – klasyczny z bakaliami:
(duża blacha ok. 24×36 cm)
- 1 kg dobrej jakości twarogu sernikowego (mielonego)
- 6 jajek (w temperaturze pokojowej)
- 150 g drobnego cukru lub cukru pudru
- 200 g miękkiego masła
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 budynie waniliowe (bez cukru)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- bakalie /rodzynki, skórka pomarańczowa,migdały
Jak przygotować kremowy sernik – klasyczny z bakaliami?
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę.
- Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując na niskich obrotach.
- Dodaj twaróg, krótko zmiksuj tylko do połączenia.
- Wsyp proszek budyniowy, dodaj wanilię i szczyptę soli.
- Na końcu wlej śmietankę, omączone bakalie i delikatnie wymieszaj.
- Masę przelej do wyłożonej papierem do pieczenia blachy.
Pieczenie
- Piekarnik nagrzej do 170°C (góra–dół).
- Piecz około 60 minut.
- Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik do powolnego ostudzenia.
Na wierzchu rozprowadź masę kajmakowa
Wskazówka: Sernik najlepiej kroić po całkowitym wystudzeniu, a idealny jest następnego dnia – wtedy ma najpiękniejszą, kremową strukturę.
