Kremowy sernik – klasyczny z bakakliami

Kremowy sernik – klasyczny z bakakliami

Zdjęcie - Kremowy sernik – klasyczny z bakakliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami...... delikatny i zawsze udany

Są takie ciasta, które kojarzą mi się domowym ciepłem i świętami.

 

Ten kremowy sernik właśnie do nich należy. Jest aksamitny, delikatny, niezbyt słodki, bez zbędnych dodatków, bez spodu. – dokładnie taki, jaki pamiętamy z najlepszych domowych wypieków. Idealny na świąteczny stół, ale też na spokojne popołudnie z kawą.

To sernik, który zawsze się udaje – nie opada, nie pęka i pięknie się kroi. Sekret tkwi w dobrej jakości twarogu i spokojnym pieczeniu.

 

Składniki na kremowy sernik – klasyczny z bakaliami:

(duża blacha ok. 24×36 cm)

  • 1 kg dobrej jakości twarogu sernikowego (mielonego)
  • 6 jajek (w temperaturze pokojowej)
  • 150 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • bakalie /rodzynki, skórka pomarańczowa,migdały

 

Jak przygotować kremowy sernik – klasyczny z bakaliami? 

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę.
  3. Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując na niskich obrotach.
  4. Dodaj twaróg, krótko zmiksuj tylko do połączenia.
  5. Wsyp proszek budyniowy, dodaj wanilię i szczyptę soli.
  6. Na końcu wlej śmietankę, omączone bakalie i delikatnie wymieszaj.
  7. Masę przelej do wyłożonej papierem do pieczenia blachy.

Pieczenie

  • Piekarnik nagrzej do 170°C (góra–dół).
  • Piecz około 60 minut.
  • Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik do powolnego ostudzenia.

Na wierzchu rozprowadź masę kajmakowa

Wskazówka: Sernik najlepiej kroić po całkowitym wystudzeniu, a idealny jest następnego dnia – wtedy ma najpiękniejszą, kremową strukturę.

Zdjęcie - Kremowy sernik – klasyczny z bakakliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów