Kremowy kurczak z parmezanem i cytryną

Kremowy kurczak z parmezanem i cytryną

 

Zdjęcie - Kremowy kurczak z parmezanem i cytryną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Kremowy Kurczak z Cytryną i Parmezanem

 

Składniki na kremowego kurczaka z parmezanem i cytryną:

  • Kurczak:
  • 2 duże filety z piersi kurczaka (przekrojone wzdłuż na pół, aby uzyskać 4 cienkie kotlety)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki drobno startego parmezanu
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • Sos:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • 120 ml śmietanki 30%
  • 1/3 szklanki drobno startego parmezanu
  • 2–3 łyżki soku z cytryny (do smaku)
  • 2 łyżki kaparów (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (rozmieszana w 1 łyżce wody, opcjonalnie)
  • świeża natka pietruszki do posypania

 

 

Jak przygotować kremowego kurczaka z parmezanem i cytryną?

  1. Przygotuj kurczaka: W misce wymieszaj mąkę, parmezan, sól i pieprz. Obtocz w mieszance każdy kawałek kurczaka, strząsając nadmiar.

  2. Smażenie: Na dużej patelni rozgrzej oliwę z masłem na średnim ogniu. Smaż kurczaka po 3–4 minuty z każdej strony, aż będzie złocisty i ugotowany w środku. Odłóż na talerz.

  3. Sos: Na tej samej patelni dodaj czosnek i smaż przez około 1 minutę. Wlej bulion i śmietankę, dodaj parmezan i kapary. Gotuj na małym ogniu przez 2–3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Jeśli chcesz gęstszy sos, dodaj mieszankę mąki ziemniaczanej z wodą i gotuj jeszcze chwilę.

  4. Dodaj cytrynę: Wlej sok z cytryny do smaku i wymieszaj.

  5. Połącz: Włóż kurczaka z powrotem na patelnię i gotuj przez 1–2 minuty, aby nasiąknął sosem.

  6. Podawaj: Posyp świeżą natką pietruszki. Świetnie smakuje z makaronem, ryżem lub ziemniakami.

Kategorie przepisów