Kremowy chleb na zakwasie z pistacjami
Jestem wielką fanką pistacji, więc zazwyczaj jak siadam nad miseczką z zielonymi orzeszkami to wszystkie na raz zjadam. Udało mi się jednak odłożyć część obranych pistacji, dlatego postanowiłam je przemycić do bochenka na zakwasie.
Miałam ochotę na delikatny pszenny chleb na zakwasie żytnim, więc z ciekawością oprócz wody dodałam do niego śmietankę kremówkę. Miąższ wyszedł kremowy z zaskakującym akcentem w postaci słonych pistacji.
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 550 g
- sól - 1,5 łyżeczki
- aktywnego zakwasu żytniego - 170 g
- letniej wody - 150 ml
- obranych pistacji - 80 g
- śmietanki kremówki - 150 g
Potrzebne narzędzia:
- misa
- koszyk do wyrastania chleba
- waga kuchenna
- ściereczka
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy zakwas, pistacje, sól, kremówką i letnią wodę. Wyrabiamy ciasto ok. 5 minut, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na dwie godziny.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy okrągły bochenek i wkładamy go do oprószonego mąką koszyka. Przykrywamy ściereczką.
4. Ciasto zostawiamy w koszyku do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłym miejscu.
5. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem, nacinamy według fantazji ostrym nożykiem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika z termoobiegiem do 220 sotpni. Na dni stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą. Pieczemy 20 minut, następnie ustawiamy pieczenie góra-dół, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy jeszcze 10 minut. Upieczony bochenek wyciągamy z piekarnika, studzimy na kuchennej kratce.
Chleb podajemy ze Smakowitą o smaku swojskiego masełka.