Kremowe papardelle z kurkami i szałwią
Tweet
W związku z z moim uwielbieniem dla wszelkiego rodzaju grzybów i trwającym właśnie sezonem grzybowym, proponuję dziś łatwe, szybkie i przyjemne papardelle z dużą ilością kurek w delikatnym, kremowym sosie i aromatyczną szałwią. Polecam!
Scroll down for English
Kremowe papardelle z kurkami i szałwią
(3-4 porcje)
Składniki:
- 4 łyżki niesolonego masła
- 40 ml śmietanki (18 lub 30 %)
- 450 g świeżych kurek , większe pokrojone na kawałki wzdłuż (ja dodałam jeszcze kilka zalegających pieczarek:))
- 1-1/2 łyżeczki posiekanej świeżej szałwii
- 1 duża szalotka (lub pół cebuli), drobno posiekana
- 1/3 szklanki sherry, porto, madery lub innego słodkiego lub półsłodkiego wina
- sól, pieprz
- parmezan do posypania
- 300 g makaronu papardelle lub innego ulubionego, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
Przygotowanie:
- W dużej patelni, najlepiej z grubym dnem rozpuść 3 1/2 łyżki masła, rozprowadź je równomiernie na dnie, po czym włóż posiekaną szalotkę i szałwię. Smaż do zeszklenia, co powinno zająć około 3-5 minut. Następnie dodaj do patelni grzyby i wymieszaj je dokładnie z masłem i szalotką.
- Podsmażaj grzyby na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zaczną wydzielać soki, powinno to potrwać około 10 minut. W tym momencie całość delikatni posól i dobrze popieprz, po czym wlej 2/3 śmietanki i wino, gotuj przez chwilę na małym ogniu. W tym czasie grzyby zmniejszą swoją objętość a śmietanka z winem powinna też się zredukować.
- W małym rondelku umieść resztę masła i śmietanki, podgrzewaj delikatnie aż masło się roztopi, po czym całość delikatnie wymieszaj.
- Wlej mieszankę maślano-śmietankową przygotowanego sosu i dokładnie wymieszaj. W celu przygotowanie makaronu umieść go w dużej misce i zalej większością sosu, po czym wymieszaj dwoma widelcami. Wyłóż makaron do miseczek, wyłóż resztą sosu z grzybami i posyp szczodrze startym parmezanem.
Smacznego!
English version
Creamy papardelle with sauteed chanterelles and sage
(3-4 servings)
Ingredients:
- 4 tablespoons unsalted butter, divided
- 40 ml cream, divided
- 450 g fresh chanterelles, torn lengthwise into pieces
- 1-1/2 teaspoons fresh sage, finely minced
- 1/3 cup shallots, finely minced (one large shallot)
- 1/3 cup sherry, port,madeira or other sweet wine
- salt, pepper
- parmesan
- 300 g papardelle, cooked
Preparation:
- Melt 3 1/2 tablespoons butter in a large, heavy skillet. When it is melted and spread evenly on the bottom of the pan, pour in the chopped shallot and chopped sage, stir and saute until the shallots are translucent—it should be about three to four minutes. Then add the mushrooms all at once. Stir them to evenly coat with the butter and the shallots.
- Sauté the chanterelles over moderate heat, stirring occasionally, until they release their liquid ( it should take about 10 minutes for this to happen). When you see the liquid appear, salt lightly, grate pepper generously over the whole, and pour 2/3 of the cream plus all the sherry into the mushrooms; stir, then let everything all simmer together gently for a little while. The mushrooms will have shrunk pretty dramatically, and now the cream will cook down.
- Put the remaining cream and butter into a small pan and heat it gently until the butter melts. Swirl it together.
- Add the cream-and-butter mixture to the sauce, stir and toss. To serve, put the pasta in a bowl, pour most of the mushrooms and sauce over it, and toss thoroughly with a pair of forks. Then plate and top with the remaining sauce, some handsome mushrooms and a generous grating of Parmesan, and serve.
Drukuj czerwone wino, danie wegetariańskie, grzyby, kurki, makaron, obiad, papardelle, parmezan, pieczarki, ser, wino, zioła