Kremowa zupa z fasolki szparagowej
Zupa krem z żółtej fasolki szparagowej jest niezwykle delikatna w smaku oraz dosyć gęsta. Podczas gotowania zupy krem oprócz fasolki szparagowej użyłam również kilka ziemniaków kawałek marchewki i pietruszki, a także cebulki. Wydaje mi się, że bez tych dodatkowych warzyw zupa nie byłaby taka pyszna. Podaną zupę udekorowałam nacią pachnącego, młodego selera. Podana z chrupiącymi grzankami smakuje naprawdę dobrze. Można ją również jeść bez dodatków, gdyż jest gęsta i sycąca. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu i nie wymaga zbyt dużego zaangażowania kucharza :) Myślę, że będzie to jedna z moich ulubionych kremowych zup.
Przepis na kremową zupę z żółtej fasolki szparagowej składniki:
40 dag żółtej fasolki szparagowej
1 marchewka
1 cebula
4 średnie ziemniaki
1 pietruszka
Nać selera
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Jak się robi zupę krem Fasolkę płuczemy, obcinamy końce, przekrawamy na pół i przekładamy do garnka. Pozostałe warzywa obieramy. Ziemniaki, marchew, pietruszkę kroimy w kostkę i dodajemy do fasolki. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor, dodajemy do warzyw. Garnek z warzywami zalewamy wodą, dodajemy sól i pieprz, gotujemy pod przykryciem ok 40 minut. Nać selera kroimy na małe kawałki.
W między czasie robimy grzanki.
Ugotowaną i przestudzoną zupę blendujemy na gładki krem. Przelewamy do bulionetek, posypujemy natką selera i dodajemy grzanki.
Smacznego!
Sprawdź również przepisy na :
Zupa z soczewicą - pyszna, sycąca i bardzo zdrowa zupa z soczewicą.
Zupa jarzynowa - przepis na pyszną zupę jarzynową na bulionie drobiowym. Kolorowa i smaczna . Można ją ugotować na pozostałościach z niedzielnego rosołu :)
Zupa krem jest aksamitna i delikatna . Propozycja dla dzieci które nie lubią jeść warzyw. W kremie ich nie widać , więc dzieci zajadają się tym zdrowym posiłkiem. ( wiem to z doświadczenia )