Kremowa zupa chrzanowa z grzankami

Zdjęcie - Kremowa zupa chrzanowa z grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kremowa zupa chrzanowa z grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kremowa zupa chrzanowa z grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kremowa zupa chrzanowa z grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kremowa zupa chrzanowa z grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kremowa zupa chrzanowa z grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kremowa zupa chrzanowa z grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kremowa zupa chrzanowa z grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kremowa zupa chrzanowa z grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kremowa zupa chrzanowa z grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kremowa zupa chrzanowa z grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 bagietka pszenna
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 400 g ziemniaków
  • 120 ml śmietany 30%
  • 80 g cebuli
  • 75 g korzenia pietruszki
  • 75 g selera
  • 50 g świeżego, startego chrzanu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego Kujawski tłoczonego na zimno
  • 1½ łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Warzywa obierz, umyj i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. W garnku rozgrzej Kujawski i zeszklij na nim cebulę i czosnek, nie rumieniąc. Dodaj pozostałe warzywa i chwilę podsmaż.


Gdy zaczną mięknąć, zalej bulionem. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, sól i biały pieprz do smaku. Gotuj przez około 20 min., do miękkości.


Na 3 min. przed końcem dodaj starty chrzan i sok z cytryny. Całość zmiksuj na gładki krem. W razie konieczności rozcieńcz lekko bulionem i ponownie zagotuj. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku.


Bagietkę pokrój na kromki. Upiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C, bez tłuszczu, na złoty kolor (do 5 min.). Gotowe grzanki skrop delikatnie olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.

Zupę na talerzu udekoruj natką pietruszki i łyżeczką Kujawskiego tłoczonego na zimno. Podawaj z grzankami.


Porada:

Przepis przewiduje zastosowanie świeżego korzenia chrzanu, ale możesz użyć w zamian chrzanu ze słoiczka. Dodaj go do zupy dwa razy więcej i pomiń sok z cytryny.


Zupa chrzanowa z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom pikantniejszych smaków. Z chrupiącymi grzankami komponuje się wyśmienicie, a dodatek świeżego oleju rzepakowego tłoczonego na zimno wzbogaca jej smak o dodatkowe nuty smakowe i nadaje wyjątkowego, lekko orzechowego aromatu.



Przepis pochodzi z osmykolorteczy.blog.pl

Kategorie przepisów

Podobne przepisy