Kremowa polenta z miodem i prażonymi orzechami
Na śniadanie zjedliśmy gorącą polentę z ekologicznej kaszy kukurydzianej ze szczyptą soli himalajskiej, miodem akacjowym z prażonymi orzechami piniowymi, kwaśną żurawiną do przełamania smaku i pestkami dyni na podniesienie odporności.
1/2 szklanki kaszki kukurydzianej ekologicznej
300 - 350 ml wody
(1 łyżeczka masła gee- opcjonalnie
łyżka miodu
orzechy dowolne
trochę suszonej żurawiny
szczypta soli himalajskiej
szczypta mielonego kardamonu
szczypta kurkumy
skórka z pomarańczy
Na wrzątek wsypać kaszkę ciągle mieszając trzepaczką, zmniejszyć ogień ( uwaga kaszka bardzo pryska na dużym ogniu, można się poparzyć) dodać sól himalajską, przyprawy i dodać masło gee. Wylać do miseczek, polać miodem i prażonymi orzechami, żurawiną i pestkami dyni.