Krem z zielonej pietruszki i brokułów
Zupa! Po prostu. Pyszna i łatwa w przyrządzeniu. Na mały głód :)
Składniki:
- 0,5 kg brokułów (mogą być mrożone)
- 0,5 l wody
- 2 ząbki czosnku
- kostka rosołowa
- pęczek pietruszki
- 100 ml śmietany
- sól, pieprz, cukier, sok z cytryny
Zagotować wodę z kostką rosołową, włożyć brokuły i gotować 5-10 minut, aż będą miękkie, ale nadal mocno zielone. Wyjąć kilka różyczek brokułów. Przestudzić, dodać przeciśnięty czosnek, posiekaną pietruszkę i zmiksować. Dodać wyjęte kawałki brokułu. Jeszcze raz zagrzać, dodać śmietanę, przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny (!) i ewentualnie cukrem.
Smacznego!