Krem z zielonego groszku

Krem z zielonego groszku

Wielka wiosenna podróż kulinarna właśnie się rozpoczyna. Pierwsza prosta już obfituje w liczne, wiosną pachnące przysmaki, na straganach, spod główek kapusty i z czeluści natki marchewki nieśmiało wychylają swoje łebki zielone szparagi. Gdzieś niedaleko zaczynają ze wstydu czerwienić się truskawki, wszak słodyczy im jeszcze brakuje, co z kolorem by mógł współgrać. Żeby tego było mało, wybujałe różowo-zielone łodygi rabarbaru czekają na zaproszenie do ciasta. Sezon rusza dość nieśmiało, jednak już tylko patrzeć jak zasypią nas prawdziwe plony ziemi, która już na dobre pożegnała się z zapachem zimy. Zupę zrobicie w 20 min używając mrożonego groszku, ja często tak robię, bo nieustannie ścigam się z czasem, jeśli jednak dysponujecie swoistym, przedpołudniowym chillout-em to w sezonie na zielone strączki nałuskajcie kilogram i zróbcie krem raz jeszcze....;)
Zdjęcie - Krem z zielonego groszku - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 25 min

500 g groszku mrożonego
1 cebula
1 por
2 ząbki czosnku
800 ml wywaru warzywnego
ok 4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego tymianku
100 ml śmietany 30%

Do podania:grissini z ciasta francuskiego (przepis)boczek wędzony

Przygotowanie: 1. Cebulę i jasną część pora siekamy, czosnek przepuszczamy przez praskę, całość podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy tymianek, kiedy warzywa zmiękną zalewamy bulionem, następnie dosypujemy groszek, gotujemy na średnim ogniu ok 8 min, nie przykrywamy2. Doprawiamy zupę solą i pieprzem, miksujemy na gładki krem, dolewamy śmietanę3. Boczek - plastry boczku wędzonego układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem papieru, dociskamy blachę i pieczemy w 190 stopniach prze ok 15 min, kiedy boczek stanie się chrupiący możemy go pokruszyć lub podać do zupy w plastrach, koniecznie zróbcie grissini, są nawet ważniejsze niż boczek!



Zdjęcie - Krem z zielonego groszku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami














Kategorie przepisów