Krem z soczewicy i batatów – pożywna i aksamitna zupa.
Krem z soczewicy – uwielbiamy. My, dorośli, bo dzieci nieco kręcą nosem na takie smaki. Nasze dzieci, bo znam takie, które uwielbiają strączki i dania na ich bazie.
Sama soczewica zawsze u mnie stanowi jakąś bazę. Brązową uwielbiam w sałatkach, zieloną w pasztecikach i pierogach, a czerwona i żółta najbardziej smakuje mi w zupach i potrawach jednogarnkowych. Tym razem wykorzystałam 200g żółtej soczewicy. Taka ilość, w połączeniu z pozostałymi składnikami idealnie wystarcza na pełen garnek zupy krem z soczewicy dla czworga głodnych ludzi.
Zupa jest kremowa, aksamitna i łagodna, chociaż utrzymana w odrobinę orientalnych klimatach dzięki doprawieniu jej garam masala, kurkumą i imbirem. Jeśli natomiast macie ochotę, możecie wzbogacić jej smak o papryczkę chili w odpowiedniej dla was ilości. Ja opisuję i polecam ją w takiej łagodnej wersji, bo taką lubię najbardziej. Chili będzie wspaniale rozgrzewać Was zimą, gdy tylko ugotujecie sobie tę pyszną i śmiesznie prostą zupę.
Zupa w takim intensywnym, pomarańczowym kolorze rozjaśni każdą deszczową aurę i rozgoni wszelkie smutki. Świetnie smakuje nie tylko zimą, ale i teraz, w przerwie pomiędzy wiosenną botwinką, szczawiową i klasyczną pomidorową, bo tej ostatniej na pewno zabraknąć nie może! Szczególnie w taką nieprzyjemną pogodę, jaka teraz wszystkim chyba nam daje się we znaki.,
Krem z soczewicy i batatów
Aksamitna zupa krem w orientalnym stylu.
Porcji 4 porcje
Czas przygotowania 5 mins Czas gotowania 20 mins
Składniki
- 300 g batat
- 100 g cebula
- 200 g żółtej soczewicy może być czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 1300 ml bulionu warzywnego lub wody
- 20 g koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki garam masala
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- sól i pieprz
- 50 g naturalnego skyru lub gęstego jogurtu naturalnego
- 5 ml oliwy EV
Sposób przygotowania
- Batata i cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Na oliwie przesmaż pokrojone warzywa i posiekany czosnek.
- Dodaj soczewicę oraz przyprawy.
- Zalej bulionem lub wodą i gotuj 15-20 minut, do miękkości. Pięć minut przed końcem gotowania dodaj koncentrat pomidorowy.
- Zmiksuj na gładki krem.
- Ponownie postaw na ogniu i podgrzej chwilę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Podawaj z kleksem jogurtu.
Jedna porcja zawiera około:Serving: 485g | Kalorie: 282.25kcal | Carbohydrates: 44.25g | Białko: 16.25g | Fat: 3g | Tłuszcze nasycone: 0.25g | Fiber: 3.25g | Cukier: 6.75g Podpowiedzi i notatkiPo użyciu roślinnego jogurtu, zupa będzie daniem wegańskim. Kaloryczność porcji została wyliczona z uwzględnieniem wody zamiast bulionu. Okazja: Lunch, Obiad Rodzaj dania: Wegetariańska, Zupa Słowa kluczowe: bataty, soczewica