Krem z serka waniliowego z jabłkami karmelizowanymi z cynamonem i kardamonem
przepis:
1 serek waniliowy (140 g)
100 ml śmietany 30%
1 łyżeczka cukru pudru
1 jabłko
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka miodu
1 łyżeczka masła
0,5 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w plasterki.
Na patelni roztopić masło, dodać miód, zagotować, dodać jabłka, orzechy, cynamon i kardamon.
Jabłka podsmażać w karmelu do miękkości.
W przypadku kiedy płyn za bardzo odparuje, jabłka podlać niewielką ilością wody.
Śmietanę ubić, dodając pod koniec cukier.
Serek delikatnie wymieszać ze śmietaną. Ułożyć na nim ostudzone skarmelizowane jabłka.
Deser schłodzić w lodówce.