Krem z pomidorów z bazyliowym pesto
Gęstym kremem z pomidorów z odrobiną zielonego pesto mogłabym zajadać się codziennie. Ta kombinacja to piękne kolory, cudowny zapach i smak przywodzący na myśl słoneczne dni.
Składniki:
250ml rosołu wołowego
2 puszki pomidorów
2 ząbki czosnku
cebula
sól morska
pieprz kolorowy
kilka listków świeżej bazylii
pesto
garść bazylii
ząbek czosnku
50ml oliwy z oliwek
Do rosołu dodajemy pomidory z puszki oraz listki świeżej bazylii. Na patelni podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek z posiekaną cwbulką i również dodajemy do wywaru. Gotujemy przez 2-3h aż uzyskamy dosyć gęstą zupę. Na koniec całość blendujemy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krem z pomidorów podajemy z lekkim pesto bazyliowym. wystarczy zblendować garść umytych liści bazylii ząbek czosnku i oliwę z oliwek.