Krem z marchwi i pieczonej papryki

Krem z marchwi i pieczonej papryki
Zdjęcie - Krem z marchwi i pieczonej papryki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krem z marchwi i pieczonej papryki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krem z marchwi i pieczonej papryki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krem z marchwi i pieczonej papryki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 4 papryki (czerwone lub pomarańczowe)
  • 1 kg marchwi
  • 1 czerwona cebula
  • 100 g masła
  • pół łyżeczki kminu mielonego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu
  • szczypta imbiru
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • pół łyżeczki papryki
  • 500-600 ml bulionu
  • sól, pieprz
  • olej Kujawski czosnkowy - do skropienia
  • orzeszki piniowe do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie

Paprykę umyć, osuszyć i położyć na blaszkę. Skropić olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C na około 30 minut, w między czasie kilka razy ją odwracać, żeby opiekła się ze wszystkich stron. Po wyjęciu blaszkę przykryć folią i przykryć ściereczką. Zostawić do przestudzenia a następnie ściągnąć z papryki skórkę i oczyścić z nasion.


Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło i 2-3 minuty podsmażać cebulę, następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchew. Dodać przyprawy i dusić wszystko około 10-15 minut. Dodać obraną paprykę. Następnie dolać gorącego bulionu i gotować wszystko aż marchewka będzie miękka. Zmiksować.


Podawać posypane stostowanymi orzeszkami piniowymi i polane kilkoma kroplami czosnkowego oleju Kujawskiego.



Przepis pochodzi z ugotujmyto.pl

Kategorie przepisów