Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym i dodatkami
U schyłku wakacji, w cieple sierpniowego słońca, z głową wolną jeszcze od szkolnych perypetii poszukiwałam przygód w okolicznych, jakże wtedy dla mnie tajemniczych, zagajnikach, na łąkach i polach, oraz ogrodach działkowych. Jednym z takich miejsc bywało pole kukurydzy, skrzętnie pilnowane przez gburowatego rolnika. Biało-niebieski romet, jako niezawodny środek wakacyjnych wojaży, niejednokrotnie został porzucany w tumanach kurzy, podczas gdy sama zapuszczam się w zielony, szeleszczący gąszcz w poszukiwaniu złotych kolb. Dziś już musi wystarczyć mi kukurydza ze straganu.....no cóż dorosłość zobowiązuje ;) Powiem tylko, że zupa zrobiła niemałą karierą wśród moich gości.
Składniki na ok 4 porcje
Czas przygotowania: 25 min
7 kolb kukurydzy
250 ml mleka kokosowego
0.5 l bulionu
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 saszetka oleju rzepakowego "Kujawski ze smakiem" z czosnkiem
Dodatkowo
1/2 papryczki chilli
pęczek cebulki dymki
200 g ziaren kukurydzy
200 g sera cheddar
nachos
150 g krewetek koktajlowych
Przygotowanie:
1. Ostrym nożem ścinamy ziarna z kolby, cebulę siekamy w kosteczkę, czosnek rozcieramy na desce
2. W rondlu podgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy cebulę i czosnek, kiedy cebula stanie się szklista dorzucamy ziarna kukurydzy, mieszając chwilę podsmażamy
3. Do rondla dolewamy gorący bulion, przykrywamy i gotujemy ok 7 minut, aż ziarna zmiękną, odcedzamy ok 200 g ugotowanych ziaren, resztę miksujemy na krem, przecedzamy przez sito, dolewamy mleko kokosowe
5. Ser ścieramy na tarce, chilli i dymkę drobniutko siekamy, krewetki podsmażamy na maśle, do czasu kiedy przestaną być szkliste
6. Zupę podajemy z przygotowanym dodatkami
Dowolność dodatków pozwala skomponować bardziej lub mniej wyszukany smak!