Krem z dyni z mlekiem kokosowym

Krem z dyni z mlekiem kokosowym
Krem z dyni z mlekiem kokosowym zagościł w naszym menu całkiem niedawno, ale został zaliczony do grona najsmaczniejszych jesiennych zup. Przygotowanie tej pysznej, bardzo pożywnej i co nie mniej ważne, zdrowej zupy zajmuje dosłownie 30 minut.
Z tego przepisu mogą oczywiście korzystać także użytkownicy wolnowarów, dzięki temu krem jest jeszcze bardziej aromatyczny.

Zdjęcie - Krem z dyni z mlekiem kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Krem z dyni z mlekiem kokosowym
Składniki
  • dynia o wadze około 3 kg
  • 4-5 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 średnie marchewki
  • 100 g kremu kokosowego rozpuszczonego w 300 ml gorącej wody (można zastąpić mlekiem kokosowym z puszki)
  • 1 łyżeczka czerwonego curry (lub do smaku)
  • 500 bulionu warzywnego (lub więcej, jeśli nie lubicie gęstych zup)
  • sól i pieprz do smaku
  • płatki chili i natka kolendry lub pietruszki do dekoracji
Uwaga: krem kokosowy w bloku jest dostępny m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata

Przygotowanie
Dynię przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, obrać i pokroić na małe kawałki. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki umieścić w garnku, dodać pastę curry, bulion warzywny i przyprawy. Gotować około 30, pod koniec gotowania dodać rozpuszczony krem kokosowy lub mleko kokosowe.
Całość zmiksować i udekorować płatkami chili i kleksem mleka lub śmietanki kokosowej

Wersja dla użytkowników wolnowarów Crck-pot
Obrane i pokrojone warzywa oraz pozostałe składniki z wyjątkiem mleka kokosowego umieścić w misie wolnowaru.
Czas wolnowarzenia
opcja low - 7-8 godzin
opcja high - 3-5 godzin
Na około pół godziny przed końcem wolnowarzenia dodać mleko kokosowe i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Dajcie znać, jak Wam smakował krem z dyni z mlekiem kokosowym :)

Zdjęcie - Krem z dyni z mlekiem kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Krem z dyni z mlekiem kokosowym

Kategorie przepisów