Krem z dyni z mlekiem kokosowym
Krem z dyni z mlekiem kokosowym zagościł w naszym menu całkiem niedawno, ale został zaliczony do grona najsmaczniejszych jesiennych zup. Przygotowanie tej pysznej, bardzo pożywnej i co nie mniej ważne, zdrowej zupy zajmuje dosłownie 30 minut.
Z tego przepisu mogą oczywiście korzystać także użytkownicy wolnowarów, dzięki temu krem jest jeszcze bardziej aromatyczny.
Krem z dyni z mlekiem kokosowym
Składniki
Przygotowanie
Dynię przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, obrać i pokroić na małe kawałki. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki umieścić w garnku, dodać pastę curry, bulion warzywny i przyprawy. Gotować około 30, pod koniec gotowania dodać rozpuszczony krem kokosowy lub mleko kokosowe.
Całość zmiksować i udekorować płatkami chili i kleksem mleka lub śmietanki kokosowej
Wersja dla użytkowników wolnowarów Crck-pot
Obrane i pokrojone warzywa oraz pozostałe składniki z wyjątkiem mleka kokosowego umieścić w misie wolnowaru.
Czas wolnowarzenia
opcja low - 7-8 godzin
opcja high - 3-5 godzin
Na około pół godziny przed końcem wolnowarzenia dodać mleko kokosowe i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dajcie znać, jak Wam smakował krem z dyni z mlekiem kokosowym :)
Krem z dyni z mlekiem kokosowym
Z tego przepisu mogą oczywiście korzystać także użytkownicy wolnowarów, dzięki temu krem jest jeszcze bardziej aromatyczny.
Krem z dyni z mlekiem kokosowym
Składniki
- dynia o wadze około 3 kg
- 4-5 średniej wielkości ziemniaków
- 2 średnie marchewki
- 100 g kremu kokosowego rozpuszczonego w 300 ml gorącej wody (można zastąpić mlekiem kokosowym z puszki)
- 1 łyżeczka czerwonego curry (lub do smaku)
- 500 bulionu warzywnego (lub więcej, jeśli nie lubicie gęstych zup)
- sól i pieprz do smaku
- płatki chili i natka kolendry lub pietruszki do dekoracji
Przygotowanie
Dynię przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, obrać i pokroić na małe kawałki. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki umieścić w garnku, dodać pastę curry, bulion warzywny i przyprawy. Gotować około 30, pod koniec gotowania dodać rozpuszczony krem kokosowy lub mleko kokosowe.
Całość zmiksować i udekorować płatkami chili i kleksem mleka lub śmietanki kokosowej
Wersja dla użytkowników wolnowarów Crck-pot
Obrane i pokrojone warzywa oraz pozostałe składniki z wyjątkiem mleka kokosowego umieścić w misie wolnowaru.
Czas wolnowarzenia
opcja low - 7-8 godzin
opcja high - 3-5 godzin
Na około pół godziny przed końcem wolnowarzenia dodać mleko kokosowe i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dajcie znać, jak Wam smakował krem z dyni z mlekiem kokosowym :)
Krem z dyni z mlekiem kokosowym