Krem z białej czekolady z bakaliami
Święta nieodłącznie kojarzą nam się z makowymi smakołykami.
Makowce … serniki z makiem … rolady itd.
Dziś mam dla Was przepis na fantastyczny makowy deser , który jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta!
Połączenie kremowej, puszystej śmietanki … z białą czekoladą , makiem i dużą ilości ulubionych bakalii sprawia, że już po pierwszym kęsie wzdychamy z zachwytu!
Orzechy laskowe, włoskie, nerkowce i słodka mleczna czekolada przyjemnie pieszczą podniebienie.
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* biała czekolada – 60 g
*śmietana 36% – 250 ml
* żółtko – 2 szt
* cukier puder -4 łyżki
* wanilia – 1 laska ( można zastąpić cukrem wanilinowym )
* masa makowa – ok. 80 g
* orzechy ( u mnie laskowe , nerkowce , włoskie ) – 50 g
* herbatniki – 4 szt
* czekolada mleczna – 20 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kremową, puszystą masę.
Śmietanę ubijamy na puszysto z ziarenkami wanilii, a następnie dodajemy do masy żółtkowej i delikatnie mieszamy.
Dodajemy roztopioną, białą czekoladę oraz masę makową i wszystko razem dokładnie mieszamy.
Wkładamy do pucharków, posypujemy podprażonymi orzechami i posiekaną czekoladą.
Dekorujemy herbatnikami i wkładamy do lodówki.
Podajemy mocno schłodzone!
Smacznego!
DRUKUJ: