Krem z awokado i ziemniaków
przepis:
1 awokado
2 ziemniaki
pól cebuli
sól, pieprz
kilka listków bazylii
0,5 l bulionu
sok z cytryny
olej
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę.
Awokado obrać, usunąć pestkę, pokroić także w kostkę. Skropić sokiem z cytryny.
Na oleju zeszklić cebulę, dodać ziemniaki, chwilę razem dusić, a potem dodać awokado.
Dolać bulion , doprawić solą, pieprzem, dodać listki bazylii i gotować razem ok. 20 min.
Część kostek ziemniaków i awokado odłożyć, resztę zupy zmiksować na krem.
Jeśli zupa jest za gęsta rozcieńczyć ją bulionem.
Na talerzach zupę udekorować kostkami ziemniaków i awokado oraz plasterkami chili.