Krem czekoladowy (z „kukułkową” nutą)
Czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze. Może robić mus czekoladowy z ubijaniem na prze żółtek, z czekaniem na stężenie żelatyny, ale … można też znacznie prościej!
Potrzeba nam czekolady, śmietanki kremówki (30% wystarczy) i trochę likieru czekoladowego (choć możecie wykorzystać też karmelowy, kokosowy, kawowy czy inny o kremowych nutach). To właśnie dodatek likieru sprawia, że w kremie pojawiają się lekko pikantne nuty niczym w klasycznym cukierku- kukułce.
Kilka chwil miksowania i krem gotowy. Ba! Nie musi nawet koniecznie się schładzać- choć muszę przyznać, że po odstaniu godziny w chłodnym miejscu jest jeszcze lepszy.
Na wierzchu kremu czekoladowego znajdziecie warstwę czekoladowego ganache- rodzaju intensywnej w smaku, dość gęstej polewy. W zestawie z lekkim kremem smakuje doskonale!
Proporcje na 4-6 dużych porcji.
Składniki- krem czekoladowy
- śmietanka kremówka 30% - 200 ml
- czekolada deserowa - 200 g
- likier czekoladowy - 1/3 szklanki
- sól - szczypta
- czekoladowa polewa- ganache
- ciemna czekolada - 100 g
- masło - 2 łyżki
- śmietanka kremówka 30% - 1/3 szklanki
- likier czekoladowy - 1/3 szklanki
Do rondelka wlej likier, dodaj czekoladę, lekko podgrzej, aby czekolada się rozpuściła i razem z likierem utworzyła gładką, lejącą się masę. Lekko ją ostudź (ale musi pozostać płynna).
Śmietankę ubij na sztywno, dodaj czekoladowy krem i szczyptę soli. Ciągle miksując połącz, aby uzyskać gładki, czekoladowy krem. W razie konieczności dodaj nieco cukru pudu- jeśli krem okaże się dla Ciebie zbyt mało słodki.
Krem przełóż do miseczek i odstaw w chłodne miejsce.
Do rondelka po rozpuszczaniu czekolady włóż ciemną czekoladę, dodaj masło, śmietankę i likier. Ponownie podgrzej, aż masa będzie jednolita i płynna. Lekko ją ostudź, a następnie delikatnie wylej n wierzch schłodzonego wcześniej kremu. Do czasu podania odstaw deser w chłodne miejsce (nie musi to być lodówka, wystarczy z dala od kaloryfera- wtedy ganache nie będzie zbyt twardy).