Kotopulo lemonato, czyli kurczak w sosie cytrynowym
Dziś danie z kuchni greckiej, czyli kotopulo lemonato - kurczak w sosie cytrynowym. Przepis znalazłam na tej stronie.
Składniki:
5-6 średnich ziemniaków
4 podudzia z kurczaka
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
6 łyżek białego wina
2 szklanki wywaru drobiowego
sok z jednej cytryny
skórka starta z połówki cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka miodu (dałam trochę więcej)
sól, pieprz
Ziemniaki gotuj przez 10 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź i takie jeszcze twardawe pokrój w plastry. Ułóż je na dnie naczynia żaroodpornego, posmarowanego tłuszczem, posól i popieprz.
Mięso oprósz solą i pieprzem. Oliwę i masło rozgrzej na patelni, podsmażaj mięso przez chwilę i zdejmij z ognia, a do pozostałego tłuszczu dodaj mąkę. Dobrze rozmieszaj, dodaj wino, wywar i sok z cytryny, gotuj do zgęstnienia, cały czas mieszając. Dodaj miód, cynamon i skórkę cytrynową.
Mięso ułóż na ziemniakach w naczyniu żaroodpornym. Polej sosem i obłóż pozostałymi ziemniakami, jeżeli jakieś Ci zostały. Piecz pod przykryciem w 200 stopniach przez 45 minut. W połowie pieczenia można obrócić mięso (ja nie obracałam). Na ostatnie 10 minut pieczenia zdejmij przykrycie z naczynia. Gotowe danie posyp natką pietruszki.
Bardzo pyszne są ziemniaki, uduszone w cytrynowym sosie.