Kotopulo lemonato, czyli kurczak w sosie cytrynowym

Kotopulo lemonato, czyli kurczak w sosie cytrynowym

Dziś danie z kuchni greckiej, czyli kotopulo lemonato - kurczak w sosie cytrynowym. Przepis znalazłam na tej stronie.

Składniki:

5-6 średnich ziemniaków

4 podudzia z kurczaka

1 łyżka oliwy

1 łyżka masła

2 łyżki mąki

6 łyżek białego wina

2 szklanki wywaru drobiowego

sok z jednej cytryny

skórka starta z połówki cytryny

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka miodu (dałam trochę więcej)

sól, pieprz

Ziemniaki gotuj przez 10 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź i takie jeszcze twardawe pokrój w plastry. Ułóż je na dnie naczynia żaroodpornego, posmarowanego tłuszczem, posól i popieprz.

Mięso oprósz solą i pieprzem. Oliwę i masło rozgrzej na patelni, podsmażaj mięso przez chwilę i zdejmij z ognia, a do pozostałego tłuszczu dodaj mąkę. Dobrze rozmieszaj, dodaj wino, wywar i sok z cytryny, gotuj do zgęstnienia, cały czas mieszając. Dodaj miód, cynamon i skórkę cytrynową.

Mięso ułóż na ziemniakach w naczyniu żaroodpornym. Polej sosem i obłóż pozostałymi ziemniakami, jeżeli jakieś Ci zostały. Piecz pod przykryciem w 200 stopniach przez 45 minut. W połowie pieczenia można obrócić mięso (ja nie obracałam). Na ostatnie 10 minut pieczenia zdejmij przykrycie z naczynia. Gotowe danie posyp natką pietruszki.

Bardzo pyszne są ziemniaki, uduszone w cytrynowym sosie.

Zdjęcie - Kotopulo lemonato, czyli kurczak w sosie cytrynowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów