Kotlety wieprzowe w cydrze z karmelizowanymi jabłkami i fenkułem
Powroty z wakacji bywają trudne, choć w kieszeniach jeszcze kryje się nadmorski piasek, a włosy pachną morską wodą to rzeczywistość nie pozwala o sobie zapomnieć, w prali czeka sterta prania, lodówka dysponuje jedynie światłem, a pies wymaga wizyty w weterynarza..... Tegoroczne wakacje nie obfitowały jedynie w kurortowe dania typu rybka i frytki, lub mający niewiele wspólnego z tym tureckim, kebab. Mieliśmy niebywałą okazję skosztować dobrej kuchni śródziemnomorskiej, w maleńkim Rekowie istnieje cudowne miejsce, które z pewnością zasługuje na miano jednej z najlepszych w Polsce. Jeśli będziecie w okolicy i jesteście fanami owoców morza i ryb koniecznie odwiedzicie Family fish. Tymczasem dziś proponuję domowy, prosty i zdrowy posiłek z jabłkami w roli głównej......jakże to na czasie w obecnej sytuacji polskich sadowników.
Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 25 min
2 kolety wieprzowe ze schabu
3 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki cydru + 1/4 szklanki
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia
200 g kaszy gryczanej białej
1 l bulionu
1 fenkuł
2 jabłka
3 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie:
1. Kotlety osuszamy ręcznikiem papierowym, rozbijamy je prze folię, w miseczce mieszamy musztardę, 2 łyżeczki cydru, sól i pieprz, nacieramy mieszanką kotlety, odstawiamy
2. Kaszę podprażamy w rondlu na odrobinie oleju, kiedy wszystkie ziarenka oblepią się olejem dolewamy chochlę gorącego bulionu, czekamy aż kasza wchłonie płyn i dolewamy koleją porcję bulionu, powtarzamy czynność do momentu aż kasza zmięknie, ziarenka jednak powinny być al dente
3. Jabłka przekrawamy na pół, fenkuł siekamy w plasterki
4. Na patelni roztapiamy brązowy cukier, czekamy aż się skarmelizują, nie może jednak być zbyt ciemny, do karmelu dodajemy jabłka i fenkuł, kiedy ładnie się skarmelizują dolewamy 1/4 szklanki cydru, czekamy aż odparuje
5. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i smażymy kotlety z obu stron na złoty kolor, zdejmujemy, następnie deglasujemy patelnię wlewając na nią chochlę bulionu, za pomocą szpatułki odrywamy z patelni wszystkie drobinki i powstały sos dolewamy do jabłek i fenkułu
6. Kotlety kroimy w paski, układamy na kaszy, polewamy sosem, podajemy ze karmelizowanym jabłkami i fenkułem
Jedzmy polskie jabłka!