Kotlety schabowe z sosem malinowym z kolendrą

Kotlety schabowe z sosem malinowym z kolendrą

Dziś przedstawiam idealny przepis na letni obiad w gorące dni. Soczysty, gruby kotlet zapieczony z musztardą i podany z przepysznym i orzeźwiającym sosem ze świeżych malin i kolendry. Szybki i łatwy do zrobienia obiad dla zapracowanych. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Kotlety schabowe z sosem malinowym z kolendrą / Pork chops with raspberry cilantro sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kotlety schabowe z sosem malinowym z kolendrą

(4 servings)

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe z kością, o grubości około 2 cm
  • 4 łyżki dżemu malinowego
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 100 g świeżych malin
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki soku z limonki

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 °C.
  2. Kotlety umyj i osusz papierowymi ręcznikami, po czym wysmaruj z obu stron oliwą i dopraw równomiernie z każdej strony solą i pieprzem.
  3. Umieść dużą patelnię (najlepiej przystosowaną do zapiekania w piekarniku) na dużym ogniu i wyłóż na nią schabowe. Zmniejsz ogień do średniego i smaż kotlety z obu stron do zarumienienia, po około 4-5 minut.
  4. W międzyczasie w małej miseczce wymieszaj 2 łyżki dżemu z musztardą, wyłóż powstałą mieszankę na kotlety i wstaw patelnię do piekarnika (lub przełóż je do naczynia żaroodpornego jeżeli nie posiadasz odpowiedniej patelni.) Piecz przez około 4-6 minut, lub aż przestaną być różowe w środku (najlepiej sprawdzać termometrem kuchennym).
  5. Gdy kotlety się pieką, przygotuj sos. W miseczce rozgnieć widelcem maliny, dodaj ostatnie 2 łyżki dżemu, kolendrę, sos sojowy, sok z limonki i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj i jeżeli sos jest zbyt słodki, dodaj sok z limonki, jeżeli zbyt kwaśny, dodaj dodatkową łyżeczkę dżemu.
  6. Gdy kotlety są już upieczone, wyjmij je z piekarnika o wyłóż na talerze i odstaw aby odpoczęły przez 3 minuty. Podawaj z przygotowanym sosem.

Smacznego!

Zdjęcie - Kotlety schabowe z sosem malinowym z kolendrą / Pork chops with raspberry cilantro sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Pork chops with raspberry cilantro sauce

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 bone-in pork chops, about 2 cm thick
  • 4 tbsp raspberry jam, divided
  • 2 tbsp dijon mustard
  • 2 tsp olive oil
  • salt, pepper
  • 100 g fresh raspberries
  • 2 tbsp chopped cilantro
  • 1 tsp soy sauce
  • 1/2 tsp lime juice

Preparation:

  1. Preheat oven to 220 oC.
  2. Pat dry the pork chops with kitchen towel and then rub each one on both sides with1/2 teaspoon of the oil. Sprinkle both sides with salt and pepper.
  3. Place  large oven-safe pan over high heat and put the pork chops in. Reduce heat to medium-high and once the chops are well-browned on the underside (about 4-5 minutes), flip.
  4. Combine the 2 tablespoons of jam and mustard in a small bowl and brush tops liberally with the mustard sauce and then transfer the pan to the oven. Bake for about 4-6 minutes, or until cooked through.
  5. While the pork chops are in the oven, use a fork to mash the raspberries in a small bowl. Stir in the remaining 2 tabelspoons of jam, the cilantro, soy sauce, lime juice and a pinch of salt. Raspberries always have different levels of sweetness, so adjust seasoning if needed. If the sauce is too sweet, add up to 1/2 teaspoon more lime juice. If too tart, add an extra teaspoon of jam.
  6. When chops are cooked to desired doneness, transfer to a plate and let rest for 3 minutes. Serve with the berry-cilantro sauce on the side for dipping.

Enjoy!

 Zdjęcie - Kotlety schabowe z sosem malinowym z kolendrą / Pork chops with raspberry cilantro sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów