Kotlety mielone z pieczarkami i ostrą papryczką
Dzisiaj zaproponuję kotlety mielone z charakterkiem :) Tradycyjne mielone zna każdy, ale nie wyczuwa się w nich żadnych mocniejszych akcentów smakowych, postanowiłam więc wzmocnić je dodatkiem pieczarek smażonych z cebulką oraz odrobiną ostrej papryczki. Smakują wyśmienicie serwowane zaraz po przygotowaniu z dodatkiem ziemniaczków i mizerii. To będzie pyszny, domowy obiad w rodzinnym gronie :)
Składniki:
Dodatkowo:
Pieczarki dokładnie umyć. Cebulę obrać.Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć razem na rozgrzanym oleju, do momentu odparowania wody. Ostrą papryczkę również pokroić w drobną kosteczkę.Do dużej miski przełożyć mięso mielone, pieczarki z cebulką, papryczkę, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.Z przygotowanej masy formować kotlety, obtaczać po kolei w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju przez około 10-15 minut, do uzyskania ładnego, rumianego koloru.
Drukuj przepis
Składniki:
- 500g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego),
- 250g pieczarek,
- 1 duża cebula,
- ½ ostrej papryczki,
- 1 jajko,
- 3 łyżek bułki tartej,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka czosnku mielonego,
- sól, pieprz.
Dodatkowo:
- bułka tarta do obtaczania,
- olej do smażenia.
Pieczarki dokładnie umyć. Cebulę obrać.Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć razem na rozgrzanym oleju, do momentu odparowania wody. Ostrą papryczkę również pokroić w drobną kosteczkę.Do dużej miski przełożyć mięso mielone, pieczarki z cebulką, papryczkę, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.Z przygotowanej masy formować kotlety, obtaczać po kolei w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju przez około 10-15 minut, do uzyskania ładnego, rumianego koloru.
Drukuj przepis