Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną

Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną

Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną to prosty i szybki przepis na obiad i wykorzystanie kaszy, która nam została. Bardzo delikatne i lekkie kotlety idealne do mizerii.

 

Kotlety jajeczne możesz również wykonać np. z kaszą kuskus, gryczaną lub bulgur. Do kotletów można dodać dowolną surówkę lub podawać ze sztuką mięsa. Pyszne są podawane z sosem pieczarkowym.

Jeśli masz w domu resztki żółtego sera można go drobno posiekać i dodać do kotletów, będą jeszcze smaczniejsze i bardziej wyraziste w smaku.

Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną będą doskonałe dla dzieci na obiad lub do lunch boxa.

Zdjęcie - Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KOTLETY JAJECZNE Z KASZĄ JAGLANĄ

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 6 jajek (rozmiar L)
  • 1 surowe jajko
  • 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki zmielonego pieprz
  • 1 łyżka bułki tartej

DODATKOWO

  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej rzepakowy do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Przekładamy do miseczki i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy kaszę, jajko, koperek, bułkę tartą oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Formujemy wilgotną dłonią nieduże kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Olej rozgrzewamy na patelni i z każdej strony obsmażamy kotleciki na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Zdjęcie - Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy