Kotleciki z kalafiora i kaszy w sosie curry

Kotleciki z kalafiora i kaszy w sosie curry
Zdjęcie - Kotleciki z kalafiora i kaszy w sosie curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotleciki z kalafiora i kaszy w sosie curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotleciki z kalafiora i kaszy w sosie curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 250 g kalafiora
  • 100 g kaszy
  • 1 jajko
  • 100 g bułki tartej
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 50 g cebuli
  • sok z połowy cytryny
  • 15 g mąki pszennej
  • 120 ml Oliwiera
  • sól i pieprz
Przygotowanie

Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy i rozgniatamy widelcem lub rozdrabniamy w malakserze.


Ugotowaną kaszę mieszamy z kalafiorem. Dodajemy 1 łyżkę bułki tartej, 1 jajko, posiekaną natkę, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie. Formujemy niewielkie kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej.


Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości Oliwiera. Gdy zmięknie dodajemy przyprawę curry i mąkę. Po chwili zalewamy całość mlekiem i energicznie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zestawiamy z ognia i dodajemy sok z cytryny. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem.


Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor.


Podajemy z sosem curry.

Kategorie przepisów