Kotleciki jagnięce ze smażonymi szparagami i puree z zielonego groszku

Kotleciki jagnięce ze smażonymi szparagami i puree z zielonego groszku

Sezonu na szparagi ciąg dalszy. Szparagi same w sobie są idealne, ale stanowią też doskonały dodatek do innych dań, np. do mięs. Kotleciki jagnięce w uzupełnieniu ze o szparagami na maśle i naturalnie słodkim groszkiem zielonym to coś, czym właśnie można zajadać się właśnie o tej porze roku. Kilka prostych dodatków i już mamy pyszne danie. Jest to idealny przykład na to, że idealne składniki same wykonują za nas 80% pracy i stanowią o sile potrawy :)

Zdjęcie - Kotleciki jagnięce ze smażonymi szparagami i puree z zielonego groszku - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki
(przepis na 4 osoby)

12 kotlecików jagnięcych z kostką
2 łyżki oleju
1 pęczka zielonych szparagów
4 łyżki masła
0,5 kg zielonego groszku
garść pomidorków koktajlowych
sól, pieprz

Przygotowanie:

Wymieszać olej z grubo mielonym pieprzem i solą, a następnie natrzeć mieszanką kotleciki i odstawić je w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. Ugotować do miękkości groszek w osolonej wodzie (około 15 minut), a następnie odcedzić i zmiksować na puree z 2 łyżkami masła, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wyciągnąć kotleciki przed smażeniem, aby ogrzały się do temperatury pokojowej, a następnie smażyć kotleciki 2-3 minuty z każdej strony tak, aby mięso ładnie się zarumieniło. Umyć szparagi, osuszyć, odłamać zdrewniałe końcówki lub odciąć końcówki ok. 2-3 cm od końca szparagów (proponuję ich nie wyrzucać końcówek, tylko zostawić np. na zupę lub sos), a następnie przesmażyć szparagi przez 3 minuty na rozgrzanym maśle. Umyć pomidorki koktajlowe, przekroić na połówki lub ćwiartki w zależności od ich wielkości i udekorować nimi danie.

Zdjęcie - Kotleciki jagnięce ze smażonymi szparagami i puree z zielonego groszku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów