Kostka kawowa
Dziś zapraszam na delikatne ciasto biszkoptowe z pysznym kremem na bazie mleka w proszku i serka homogenizowanego, a całości dopełnia kawowy poncz. Jest leciutko i pysznie, a przy tym ciasto wygląda dość elegancko i dobrze się kroi.
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek, a następnie białka z solą
ubijamy na sztywna pianę, do ubitych powoli wsypujemy cukier i ubijamy aż się rozpuści, wtedy dodajemy kolejno po
jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną w proszkiem do pieczenia i mieszamy tylko do połączenia. Blaszkę 23x33 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i pieczemy w 170 stopniach ok 35 minut. Po upieczeniu przekrawamy na 2 równe placki
Masa:
- 500 g serka homogenizowanego waniliowego
- 1 kostka (200 g) masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 szklanki mleka w proszku
- 1 1/2 paczki biszkoptów okrągłych
Poncz:
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 1/2 litra gorącej wody
Dodatkowo:
- opakowanie okrągłych biszkoptów
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło
ucieramy na najwyższych obrotach miksera przez ok 10 minut, aż będzie niemal białe. Wtedy dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ucieramy. Następnie nie przerywając ucierania stopniowo dodajemy serek waniliowy na zmianę z mlekiem w proszku.
Złożenie ciasta:
Połowę biszkoptu nasączamy ponczem, wykładamy na nią ok 1/3 masy, na której układamy nasączone ponczem biszkopty. Na biszkopty wykładamy połowę pozostałego kremu, który przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Na to wszystko dajemy pozostały krem i jeszcze jedną warstwę nasączonych biszkoptów. Całość po wierzchu można posypać kakao, lub startą czekoladą.
Smacznego