Kostka kawowa

Kostka kawowa

Zdjęcie - Kostka kawowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś zapraszam na delikatne ciasto biszkoptowe z pysznym kremem na bazie mleka w proszku i serka homogenizowanego, a całości dopełnia kawowy poncz. Jest leciutko i pysznie, a przy tym ciasto wygląda dość elegancko i dobrze się kroi.

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli


Oddzielamy białka od żółtek, a następnie białka z solą ubijamy na sztywna pianę, do ubitych powoli wsypujemy cukier i ubijamy aż się rozpuści, wtedy dodajemy kolejno po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną w proszkiem do pieczenia i mieszamy tylko do połączenia. Blaszkę 23x33 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i pieczemy w 170 stopniach ok 35 minut. Po upieczeniu przekrawamy na 2 równe placki


Masa:

  • 500 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 kostka (200 g) masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 1 1/2 paczki biszkoptów okrągłych

Poncz:
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 1/2 litra gorącej wody

Dodatkowo:
  • opakowanie okrągłych biszkoptów


Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło ucieramy na najwyższych obrotach miksera przez ok 10 minut, aż będzie niemal białe. Wtedy dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ucieramy. Następnie nie przerywając ucierania stopniowo dodajemy serek waniliowy na zmianę z mlekiem w proszku.


Złożenie ciasta:

Połowę biszkoptu nasączamy ponczem, wykładamy na nią ok 1/3 masy, na której układamy nasączone ponczem biszkopty. Na biszkopty wykładamy połowę pozostałego kremu, który przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Na to wszystko dajemy pozostały krem i jeszcze jedną warstwę nasączonych biszkoptów. Całość po wierzchu można posypać kakao, lub startą czekoladą.

Smacznego

Zdjęcie - Kostka kawowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kostka kawowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów