Korzenny kompot z suszonych owoców z cytrusami

Korzenny kompot z suszonych owoców z cytrusami
Zdjęcie - Korzenny kompot z suszonych owoców z cytrusami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Korzenny kompot z suszonych owoców z cytrusami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Korzenny kompot z suszonych owoców z cytrusami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 200 g suszonych śliwek
  • 30 g suszonych jabłek
  • 50 g suszonych gruszek
  • 50 g suszonych moreli

  • 50 g rodzynek królewskich

  • 8 suszonych fig
  • 3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 laska wanilii
  • 1 laska cynamonu
  • 4 goździki
  • sok z cytryny
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 4 plasterki świeżej pomarańczy
  • ok. 750 ml przegotowanej wody
Przygotowanie

Suszone owoce zalewamy wodą. Odstawiamy do namoczenia na 4 godz. Wody powinno być tyle, żeby przykrywała owoce z 5 cm zapasem. Jeśli w trakcie namaczania owoce wchłoną wodę, należy ją uzupełnić. Po tym czasie do owoców dodajemy wanilię, cynamon i goździki.


Gotujemy na małym ogniu przez 20 min.


Gdy kompot lekko przestygnie, dodajemy do niego startą skórę i sok z cytryny oraz plasterki pomarańczy.


Gdy będzie zbyt esencjonalny, można go rozcieńczyć wodą.



Przepis pochodzi z kulinarneprzygodygatity.blogspot.com

Kategorie przepisów