Korzenne śledzie ze śliwkami, chili i olejem rzepakowym
Po raz pierwszy zrobiłam te śledzie ze śliwkami jakieś dwa tygodnie temu. Od tego czasu przygotowałam je jeszcze dwukrotnie. Dla mnie w tej chwili to numer jeden na mojej liście śledziowej! Czy jeszcze bardziej muszę je rekomendować ? Bardzo mi zasmakowało takie połączenie śledzi ze śliwkami. Dopełnieniem do tego połączenia jest lekko ostra nuta chili i korzenny smak przyprawy do piernika, połączone olejem rzepakowym. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego tak chętnie i często używam go w mojej kuchni. Mam nadzieję, że dacie się namówić na te pyszne, korzenne śledzie ze śliwkami bo naprawdę smakują wyjątkowo
Korzenne śledzie ze śliwkami, chili i olejem rzepakowymSkładniki:
- 10 płatów śledziowych (u mnie z oleju)
- 1-2 cebule
- ok. 25 śliwek suszonych
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- płatki chili
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- sok z cytryny
- pieprz
Śledzie pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Śliwki pokroić na połówki. Do oleju rzepakowego dodać przyprawę do piernika, płatki chili i pieprz i wymieszać. Do słoika/miski włożyć śledzie, pokrojoną cebulę i śliwki i zalać olejem rzepakowym z chili i przyprawą do piernika.
Wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
Smacznego
Drukuj / PDF