Korzenne ciasto z melasą i ciemnym piwem
W trakcie ubiegłego weekendu poczułam już zapach Świąt. Tak, wiem trochę za wcześnie na kolędy, ale nic nie poradzę, że unoszący się po każdym kącie domu aromat cynamonu to dla mnie znak, że grudzień już tuż, tuż…
To ciasto o zdecydowanym, korzennym smaku i mocnej nucie melasy. Z gatunku tych ciężkich i wilgotnych, które zachowują świeżość przed dobrych kilka dni. Tak nam smakowało, że chyba zastąpi w tym roku na wigilijnym stole klasyczny piernik.
Korzenne ciasto z melasą i ciemnym piwem Składniki- mąka pszenna - 2 i 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
- sól - 1/2 łyżeczki
- cynamon - 2 łyżeczki
- kolendra - 1/4 łyżeczki
- mielone goździki - 1/4 łyżeczki
- biały pieprz - duża szczypta
- cukier brązowy - 1 szklanka
- cukier - 1/4 szklanki
- olej rzepakowy - 3/4 szklanki
- jajko - 3 szt
- ciemne piwo - 1 szklanka
- melasa - 3/4 szklanki
- masło - ok. 1 łyżki, do wysmarowania formy
- mąka krupczatka - ok. 1 łyżki, do wysypania formy
Oba rodzaje cukru ubij z olejem. Ciągle miksując dodaj kolejno jajka. Do tak powstałej masy wlej melasę. Połącz suche składniki (mąkę, sodę, proszek i pozostałe przyprawy). Dodaj je do ciasta na zmianę z piwem, w trzech częściach (1/3 suchych, połowa piwa 1/3 suchych, połowa piwa, 1/3 suchych), miksując za każdym razem masę do połączenia składników.
Formę do ciasta bardo dokładnie wysmaruj masłem i obsyp mąką krupczatką, nadmiar mąki wysyp. Do formy wlej ciasto, piecz ok. 60 minut w 180 oC. Po wyjęciu z pieca odczekaj 10 minut przed wyjęciem ciasta z blachy.