Korzenne ciasteczka z masłem orzechowym
Są to przepyszne orkiszowe pierniczki z masłem orzechowym. Były one moim małym, na szczęście udanym, eksperymentem. Podczas Adwentu przygotowuję dużo, tego typu, wypieków. Czasami są to świąteczne ciasteczka z różnych stron świata, a czasami są to moje pomysły. Ale dokładnie na czas trwania Bożego Narodzenia zawsze muszą być prawdziwe, tradycyjne pierniczki. W każdym razie te są także godne polecenia, nie tylko na Święta :)
Korzenne ciasteczka z masłem orzechowym
/około 25 sztuk/
140g mąki orkiszowej razowej
3 łyżki masła orzechowego
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki zimnej wody
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Do miski wsypać mąkę, dodać przyprawę, cynamon i sodę. Wymieszać. Dodać masło orzechowe, miód oraz wodę. Zagnieść ciasto. Jeżeli jest taka potrzeba, dodać więcej wody lub mąki. Następnie formować z niego niewielkie kuleczki, spłaszczać je i kłaść na blachę wyłożoną papierem. Można zrobić stempelki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 9-10 minut. Smacznego!