Korzenne ciasteczka na jeden kęs
Do upieczenie takich ciasteczek mona użyć foremki do magdalenek albo takiej na inne małe ciasteczka. Są fajną alternatywą dla pierniczków, takich na jeden kęs. Na tyle niewielkie, że zjedzenie nawet 10 nie wywoła poczucia winy nawet u odchudzającego się konsumenta:) Przyjemnie korzenne, a zrobienie ich zajmuje dosłownie moment!
Korzenne ciasteczka na jeden kęs
Składniki
- olej - 65 g
- jajko - 1, duże
- mąka pszenna - 65 g
- cukier - 50 g
- przyprawa do piernika - 1 łyżeczka
- kakao - ciemne, 1/2 łyżeczki
- sól - szczypta (
- proszek do pieczenia - szczypta (
- dodatki na wierzch
- cukier puder -
- orzechy - 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
Sposób przygotowania
Jajko ubić ręczną trzepaczką z cukrem na puszystą masę. Ciągle ubijając, dolewać delikatnym strumieniem olej. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i solą. Delikatnie połączyć. Piec do lekkiego zbrązowienia brzegów ciasteczek w 180 oC.
Ostudzone pokryć lukrem i posypać posiekanymi orzechami