Korean fried chicken – smażony kurczak po koreańsku

Korean fried chicken – smażony kurczak po koreańsku

Korean fried chicken znany pod akronimem KFC lub w oryginale jako yangnyeom tongdak (kor. 양념통닭), co oznacza po prostu przyprawionego kurczaka to jeden z najbardziej uzależniających street-foodów, jakie znam. Gdy tylko otworzył się Solleim na Św. Antoniego we Wrocławiu, sprzedający głównie smażonego kurczaka po koreańsku byłem tam co najmniej raz w tygodniu i ciągle nie mogłem się tym daniem najeść. W końcu stwierdziłem, że trzeba zrobić je w domu i przy okazji podzielić się tym pysznym przepisem z Wami. 😉

Jeśli nigdy nie próbowaliście korean fried chicken, to pozwolę sobie najpierw wytłumaczyć, co w tym daniu takiego niezwykłego. Po pierwsze, mamy tutaj chrupiące i soczyste w środku kąski kurczaka, które bardzo przypominają te z popularnego fast-foodu z Kentucky. Po drugie, cudowny pikantno-słodki sos, który oblepia kawałki mięsa i sprawia, że KFC staje się tak piekielnie uzależniający.

Sam sposób smażenia kurczaka jest bardzo prosty. Wystarczy oprószyć kawałki mięsa w skrobi, a następnie w roztrzepanym jajku i mące pszennej, którą dodatkowo można wymieszać z przyprawami (u mnie tylko sól i pieprz), a następnie wrzucić na gorący olej. Niektóre receptury sugerują również połączenie wszystkich składników panierki razem w jednej misce, jednak moim zdaniem ten pierwszy sposób daje lepszy efekt, a kurczak wychodzi idealnie chrupiący. W moim przepisie wykorzystałem filety pokrojone w sporą kostkę, jednakże analogicznie można przygotować nóżki lub skrzydełka. Wtedy jednak należy wydłużyć czas smażenia o kilka minut.

Marynatę do smażonego kurczaka po koreańsku można przygotować na wiele sposobów. Jednakże ta na bazie ketchupu i ostrej pasty gochujang należy do moich ulubionych. Jest pikantna, lekko kwaskowa i słodka jednocześnie. Jeśli preferujecie jednak delikatniejsze smaki, to świetnie sprawdzi się również sos teriyaki. Korean fried chicken najlepiej smakuje z odrobiną prażonego sezamu, szczypiorkiem i miseczką ryżu obok. Świetnym dodatkiem będzie również kimchi. Sam ryż możecie również podmienić na frytki ziemniaczane lub z batatów. Fajnym pomysłem będzie również podanie K-Fries z takim kurczakiem. To tyle ode mnie. Wypróbujcie koniecznie przepis, a gwarantuję, że będzie to Wasz ulubiony sposób na kurczaka. 😉

Zdjęcie - Korean fried chicken – smażony kurczak po koreańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Korean fried chicken – smażony kurczak po koreańsku Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 45 minut 
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI

Kurczak:

  • 800 g filetów drobiowych (można również użyć udek lub skrzydełek z kurczaka)
  • 2 duże jajka
  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej (ok. 80g)
  • ½ szklanki mąki pszennej (ok. 80g)
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do smażenia (ok. 0,5 l)

 

  Sos:

  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 6 łyżek ketchupu (łagodnego)
  • 2-3 łyżki pasty gochujang (koreańskiej pasty chili)
  • 3 łyżki miodu lub cukru albo syropu ryżowego
  • 3 ząbki czosnku, starte
  • 1 łyżeczka startego imbiru

 

  Do podania:

  • 400 g krótkoziarnistego ryżu (jak do sushi)
  • 1 łodyga szczypiorku wraz z cebulkami
  • 4 łyżeczki prażonego sezamu

PRZYGOTOWANIE

Kurczak

  1. Umyte i osuszone mięso pokrój w dużą kostkę (ok. 3 cm), a następnie obtocz je w skrobi.
  2. Do jednej miseczki wsyp mąkę pszenną wraz z solą oraz pieprzem, a do drugiej wbij jajka i roztrzep.
  3. Do głębokiej patelni lub do woka wlej olej na wysokość ok. 2 cm. Rozgrzej do 160-175°C.
  4. Kawałki kurczaka maczaj najpierw w jajku, a następnie w mące i wrzucaj na rozgrzany olej. Najlepiej robić to partiami, aby temperatura tłuszczu zbytnio nie spadła. Mięso smaż przez 8-10 minut do złotego koloru na średnim ogniu, obracając je od czasu do czasu. Po usmażeniu odsączaj z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.

 

  Sos

  1. Wszystkie składniki na sos przełóż do dużej patelni lub woka i wymieszaj. Może być ta sama, w której smażył się kurczak, tylko należy wylać olej. Ilość pasty gochujang dopasuj do smaku (ja dałem aż 4 łyżki).
  2. Sos podgrzej, aż zaczną pojawiać się bąbelki, a następnie wrzuć usmażonego kurczaka i wszystko dokładnie wymieszaj. Zawartość patelni podgrzewaj jeszcze przez 2 minuty, a następnie przełóż do dużej miski lub na talerz.
  3. Gotowego kurczaka posyp prażonym sezamem i posiekanym szczypiorkiem.

 

  Ryż

  1. Ryż opłucz trzykrotnie w zimnej wodzie, a następnie przełóż do garnka i wlej 400 ml wody (taką samą ilość, jak ryżu).
  2. Garnek przykryj pokrywką i wstaw na średni ogień. Gdy woda się zagotuje, odlicz 10 minut, a następnie zestaw z ognia.
  3. Ryż odstaw pod przykryciem na kolejne 10 minut lub do momentu podania.

Zdjęcie - Korean fried chicken – smażony kurczak po koreańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów