Koperkowy chleb z serkiem wiejskim
Piekłam już pieczywo z dodatkiem kefiru czy twarogu, dlatego przyszedł czas na przemycenie do wypieku kolejnego nabiału. Bardzo lubię tak zwany serek wiejski, do którego często dodaję posiekany koperek i właśnie ten smak postanowiłam przenieść do dzisiejszego chleba.
Przepis nie jest skomplikowany i zdecydowanie można go zaliczyć do tych prostych. Chleb jest pszenno-razowy, a dodatek serka wiejskiego nadaje mu ciekawego smaku i puszystości.
Przepis dołączam do akcji „Pieczemy Polski Chleb”
Koperkowy chleb z serkiem wiejskim Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 35 min. Całkowity czas: 2 godz. 35 min. Porcje: 1 Składniki- 250 g mąki pszennej typ 650
- 250 g mąki pszennej razowej typ 2000
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 250 ml letniej wody
- 180 g serka wiejskiego
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki posiekanego koperku
- łyżka oliwy
- Mąki wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól, serek wiejski i posiekany koperek. Stopniowo wlewamy wodę z oliwą i zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem.
- Po ok. 5 minutach przekładamy ciasto do keksówki (10x22cm) wysmarowanej oliwą i obsypanej bułką tartą lub wyłożoną pergaminem. Wierzch ciasta wyrównujemy wilgotną od wody dłonią. Formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2 godziny w ciepłym miejscu.
- Formę z chlebem wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 35 minut w 190 stopniach.
- Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.