Koper włoski z szynką pod beszamelem
Koper włoski gości w mojej kuchni bardzo często. .....ale tylko dlatego, że mam do niego łatwy dostęp i .....uwielbiam GO! Koper włoski -fenkuł / czyli finocchio/ można przygotować na wiele sposobów i może również dlatego jeszcze mi się nie znudził /zobacz/ Na surowo do chrupania lub sałatek , a ugotowanany w różnych postaciach jako dodatek /contorno/ lub danie samodzielne. Świetnie smakuje jako składnik rodzaju zapiekanek . Tym razem z dodatkiem szynki i sosu beszamelowego.
Składniki: /2 porcje/
- 2-3 bulwy kopru włoskiego
- 500 ml sosu beszamelowego
- 100 g szynki gotowanej w cienkich plastrach
- 2 łyżki startego parmezanu/lub innego sera/
- 1 łyżeczka nasion kopru
- świeży lub suszony koperek /do smaku/
oliwa do posmarowania naczynia
sos beszamelowy:
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki maki
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta gałki muszkatołowej
- pieprz do smaku
Wykonanie: -Przygotować sos beszamelowy w/g przepisu / zobacz/, dodać sok z cytryny, koperek i wymieszać. -Koper włoski /fenkuł / obrać, przekroić na 4 części i podgotować al dente /najlepiej na parze/. -Foremkę do zapiekania wysmarować oliwą. -Ugotowany koper pokroić, lekko posolić /jesli wcześniej nie był przyprawiony/ -Dno naczynia do zapiekania pokryć cienką warstwa sosu, ułożyć połowę kopru. -Koper przykryć warstwą szynki, następnie ułożyć pozostałe warzywo i zalać sosem beszamelowym. -Wierzch posypać obficie strtym serem oraz nasionami kopru i wstawić do gorącego piekarnika /180 st.C/ na ok.25 min. -Kiedy wierzch zarumieni się zapiekanka jest gotowa. Podawać z pieczywem jako samodzielnie danie.