Konfitura z wisni - prawie tradycyjna
Konfitury - owoce usmazone w gestym syropie - to wielka specjalnosc kuchni staropolskiej.Konfitury otrzymuje sie przez gotowanie w gestym syropie calych owocow lub duzych ich kawalkow.Owoce w konfiturze sa przejrzyste i nie wymagaja pasteryzowania.Gotowanie konfitur ma na celu przesycenie owocow cukrem w taki sposob,by sie nie rozpadly.Dlatego nalezy gotowac je powoli,z przerwami,a zawartoscia garnka potrzasac zamiast mieszac lyzka .Gotowac w plaskim,szerokim garnku,z ktorego woda szybciej odparuje.Warto pamietac,ze zamiast wody mozna uzyc soku.W dobrze ugotowanej konfiturze owoce nie wyplywaja ku gorze,sa szkliste i pozostaja zawieszone w syropie.
Sloiczki kwaskowatych wisienek zatopionych w gestym,slodkim syropie beda w zimie prawdziwym rarytasem w kazdej spizarni.Amatorow na te kwasne kulki na surowo nie znajdziemy zbyt wielu,ale na konfiture jako dodatek do nalesnikow,gofrow,ciast i deserow znajdzie sie juz znacznie wiecej.
Dalam duzo mniej cukru niz nakazuje tradycja ,bo powinno sie wziac na 1 kg owocow- 1 kg cukru.Konfitura jest rownie udana i bardzo,bardzo slodka.
Skladniki :
1,5 kg wisni
0,75 dkg cukru
sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie konfitury:
- na konfiture wybrac bardzo dojrzale owoce.Wisnie umyc,odszypulkowac i pozbawic owoce pestek.Recznie,np.przy pomocy agrafki badz specjanym urzadzeniem do usuwania pestek.Powstaly sok zachowac
- wydrylowane wisnie zasypac 500 g cukru i pozostawic na 2-3 godziny,by puscily sok
- caly sok zlac do szerokiego,plaskiego rondla i zagotowac,nastepnie do goracego syropu dodac wisnie i reszte cukru.Zagotowac,zmniejszyc ogien i rozpoczac smazenie konfitur.Nie dolewac wody,nie mieszac lyzka,tylko potrzasac garnkiem.Zbierac tworzaca sie piane.Smazyc z przerwami ,najlepiej przez 2 dni,az konfitura zgestnieje.Smazylam 3 razy dziennie po okolo 30 minut przez 2 dni.Pod koniec smazenia dodac sok wycisniety z cytryny
- wyparzyc sloiczki i nakretki
- napelnic sloiki goraca konfitura .Przed zakreceniem dokladnie wytrzec do sucha brzeg sloika i nakretke.Zakrecic.Odstawic do gory dnem,az do wystudzenia
UDANYCH PRZETWOROW !