Konfitura z wisni - prawie tradycyjna

 


Zdjęcie - Konfitura z wisni - prawie tradycyjna - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKonfitury - owoce usmazone w gestym syropie - to wielka specjalnosc kuchni staropolskiej.Konfitury otrzymuje sie przez gotowanie w gestym syropie calych owocow lub duzych ich kawalkow.Owoce w konfiturze sa przejrzyste i nie wymagaja pasteryzowania.Gotowanie konfitur ma na celu przesycenie owocow cukrem w taki sposob,by sie nie rozpadly.Dlatego nalezy gotowac je powoli,z przerwami,a zawartoscia garnka potrzasac zamiast mieszac lyzka .Gotowac w plaskim,szerokim garnku,z ktorego woda szybciej odparuje.Warto pamietac,ze zamiast wody mozna uzyc soku.W dobrze ugotowanej konfiturze owoce nie wyplywaja ku gorze,sa szkliste i pozostaja zawieszone w syropie.
Sloiczki kwaskowatych wisienek zatopionych w gestym,slodkim syropie beda w zimie prawdziwym rarytasem w kazdej spizarni.Amatorow na te kwasne kulki na surowo nie znajdziemy zbyt wielu,ale na konfiture jako dodatek do nalesnikow,gofrow,ciast i deserow znajdzie sie juz znacznie wiecej.
Dalam duzo mniej cukru niz nakazuje tradycja ,bo powinno sie wziac na 1 kg owocow- 1 kg cukru.Konfitura jest rownie udana i bardzo,bardzo slodka.

Skladniki :

Zdjęcie - Konfitura z wisni - prawie tradycyjna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
1,5 kg wisni
0,75 dkg cukru
sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie konfitury:

  • na konfiture wybrac bardzo dojrzale owoce.Wisnie umyc,odszypulkowac i pozbawic owoce pestek.Recznie,np.przy pomocy agrafki badz specjanym urzadzeniem do usuwania pestek.Powstaly sok zachowac
  • wydrylowane wisnie zasypac 500 g cukru i pozostawic na 2-3 godziny,by puscily sok
  • caly sok zlac do szerokiego,plaskiego rondla i zagotowac,nastepnie do goracego syropu dodac wisnie i reszte cukru.Zagotowac,zmniejszyc ogien i rozpoczac smazenie konfitur.Nie dolewac wody,nie mieszac lyzka,tylko potrzasac garnkiem.Zbierac tworzaca sie piane.Smazyc z przerwami ,najlepiej przez 2 dni,az konfitura zgestnieje.Smazylam 3 razy dziennie po okolo 30 minut przez 2 dni.Pod koniec smazenia dodac sok wycisniety z cytryny
  • wyparzyc sloiczki i nakretki
  • napelnic sloiki goraca konfitura .Przed zakreceniem dokladnie wytrzec do sucha brzeg sloika i nakretke.Zakrecic.Odstawic do gory dnem,az do wystudzenia

UDANYCH PRZETWOROW !
Zdjęcie - Konfitura z wisni - prawie tradycyjna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Dżem agrestowo-truskawkowy
3

Dżem agrestowo-truskawkowy

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Jagody zamknięte w słoiku
3

Jagody zamknięte w słoiku

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Powidła  śliwkowe

Powidła śliwkowe

efrank efrank
mniamniam

Pyszne wafle w 3 smakach
2

Pyszne wafle w 3 smakach

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Babeczki brownie z kremem i malinami
1

Babeczki brownie z kremem i ma…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Ciasto kruche z masą budyniową i owocami
1

Ciasto kruche z masą budyniową…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Buraczki do słoików – 2 przepisy

Buraczki do słoików – 2 przepi…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Konfitura z dzikiej róży

Konfitura z dzikiej róży

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Konfitura z cebuli i śliwek
1

Konfitura z cebuli i śliwek

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Dżem śliwkowy
1

Dżem śliwkowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Domowy ketchup
2

Domowy ketchup

napiecyku napiecyku
napiecyku

Cukinia marynowana w musztardzie na szybko
1

Cukinia marynowana w musztardz…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy