Konfitura z papryki z rozmarynem

Konfitura z papryki z rozmarynem
Zdjęcie - konfitura z papryki z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Taką konfiturę dostałam od Tarzynki. Nigdy wcześniej takich delicji nie kosztowaliśmy. A szkoda! Kasia powiedziała, że najlepsza do sera, więc z serami ją popychaliśmy. Smak początkowo zaskakujący, potem zmienia status na uzależniający. Zrobiłam oczywiście z kasiowego przepisu, dając nieco mniej cytryn i goździków, aby smak mej ukochanej papryki był nieco bardziej oczywisty.
Weźmy

2 kg czerwonej papryki
2 cytryny
2 szklanki cukru
2 goździki
2 gałązki świeżego rozmarynu
płaską łyżeczkę cynamonu
szczyptę soli

Papryki umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych i zblenderować. Przełożyć do garnka, dodać szklankę cukru, sól i gotować 20 minut. Listki rozmarynu drobno posiekać, a goździki rozgnieść - zawinięte w papier tłuczkiem do mięsa lub w moździerzu. Umyć i sparzyć cytryny. Zetrzeć z nich skórkę (odłożyć ją do pojemniczka) i wycisnąć sok. Sok dodać do papryki, razem z drugą szklanką cukru i gotować, aż konfitura zgęstnieje. Dorzucić skórkę z cytryny, rozmaryn, goździki i cynamon. Dobrze wymieszać i przełożyć do wyprażonych słoiczków. Pasteryzować 10 minut i wystudzić odwrócone do góry dnem.

Kategorie przepisów