Konfitura z dzikiej róży


Zdjęcie - Konfitura z dzikiej róży - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Owoce dzikiej róży zbieramy w październiku i listopadzie. Owoce są dojrzałe, ale jeszcze nie bardzo miękkie. Robiąc nalewki, owoce należy zebrać zaraz po przemarznięciu. Można także wyłożyć je do lodówki, zyskują wtedy na smaku.

1 kg dzikiej róży
szklanka cukru trzcinowego
pół szklanki wody


Owoce dzikiej róży obieramy z nasionek. Wypłukać. Przełożyć do garnka, podlać wodą, dodać cukru i smażyć 20 minut co jakiś czas mieszać drewnianą łyżką. Przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmiksować blenderem. Przełożyć do wyparzonych słoiczków i pasteryzować 10 minut.

Przepisy z tych kategorii

Konfitura z płatków róży i jabłka

Konfitura z płatków róży i jab…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Kiszona rzodkiewka

Kiszona rzodkiewka

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Buraczki do słoików – 2 przepisy

Buraczki do słoików – 2 przepi…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Konfitura z cebuli i śliwek
1

Konfitura z cebuli i śliwek

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Dżem śliwkowy
1

Dżem śliwkowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Domowy ketchup
2

Domowy ketchup

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Cukinia marynowana w musztardzie na szybko
1

Cukinia marynowana w musztardz…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Pikle z warzyw
1

Pikle z warzyw

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Sałatka z cukinii i ogórków na zimę
2

Sałatka z cukinii i ogórków na…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Dżem z aronii ze śliwką
1

Dżem z aronii ze śliwką

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ogórki na ostro
2

Ogórki na ostro

Beti Beti
kruche babeczki

Dżem morelowy

Dżem morelowy

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy