Konfitura z dzikiej róży


Zdjęcie - Konfitura z dzikiej róży - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Owoce dzikiej róży zbieramy w październiku i listopadzie. Owoce są dojrzałe, ale jeszcze nie bardzo miękkie. Robiąc nalewki, owoce należy zebrać zaraz po przemarznięciu. Można także wyłożyć je do lodówki, zyskują wtedy na smaku.

1 kg dzikiej róży
szklanka cukru trzcinowego
pół szklanki wody


Owoce dzikiej róży obieramy z nasionek. Wypłukać. Przełożyć do garnka, podlać wodą, dodać cukru i smażyć 20 minut co jakiś czas mieszać drewnianą łyżką. Przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmiksować blenderem. Przełożyć do wyparzonych słoiczków i pasteryzować 10 minut.

Przepisy z tych kategorii

Konfitura z płatków róży i jabłka

Konfitura z płatków róży i jab…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Jesienne smoothie z burakiem i jabłkiem pieczonym

Jesienne smoothie z burakiem i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Marynowane ogórki w curry

Marynowane ogórki w curry

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Relish śliwkowy

Relish śliwkowy

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Syrop z kwiatu czarnego bzu
2

Syrop z kwiatu czarnego bzu

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Pieczony kalafior curry z kuskus
2

Pieczony kalafior curry z kusk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Jak przygotować kiszone ogórki na zimę?
4

Jak przygotować kiszone ogórki…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Mizeria na zimę do słoików
3

Mizeria na zimę do słoików

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu
2

Dżem truskawkowy z kwiatem cza…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Kiszone marchewki z wędzoną papryką i chili
2

Kiszone marchewki z wędzoną pa…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kiszona rzodkiewka
2

Kiszona rzodkiewka

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Buraczki do słoików – 2 przepisy
2

Buraczki do słoików – 2 przepi…

napiecyku napiecyku
napiecyku