Konfitura z dzikiej róży


Zdjęcie - Konfitura z dzikiej róży - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Owoce dzikiej róży zbieramy w październiku i listopadzie. Owoce są dojrzałe, ale jeszcze nie bardzo miękkie. Robiąc nalewki, owoce należy zebrać zaraz po przemarznięciu. Można także wyłożyć je do lodówki, zyskują wtedy na smaku.

1 kg dzikiej róży
szklanka cukru trzcinowego
pół szklanki wody


Owoce dzikiej róży obieramy z nasionek. Wypłukać. Przełożyć do garnka, podlać wodą, dodać cukru i smażyć 20 minut co jakiś czas mieszać drewnianą łyżką. Przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmiksować blenderem. Przełożyć do wyparzonych słoiczków i pasteryzować 10 minut.

Przepisy z tych kategorii

Konfitura z płatków róży i jabłka

Konfitura z płatków róży i jab…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Jabłczanka – zupa z jabłek
2

Jabłczanka – zupa z jabł…

food² food²
Food Square

Foccacia z winogronami i rozmarynem

Foccacia z winogronami i rozma…

food² food²
Food Square

Ciasto bananowe z czekoladą

Ciasto bananowe z czekoladą

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Shoty z kurkumy i imbiru na odporność
1

Shoty z kurkumy i imbiru na od…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kostka biszkoptowa z pianką jeżynową
1

Kostka biszkoptowa z pianką je…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Indyjskie curry z kurczakiem i jogurtem – Murgh Kari
1

Indyjskie curry z kurczakiem i…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Hummus z czarnej fasoli i pieczonego czosnku
2

Hummus z czarnej fasoli i piec…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Falafel z ziołami
1

Falafel z ziołami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sabih – izraelski street-food

Sabih – izraelski street…

food² food²
Food Square

Za’atar

Za’atar

food² food²
Food Square

Mazurek różany z białą czekoladą
2

Mazurek różany z białą czekola…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon