Konfitura z dzikiej róży


Zdjęcie - Konfitura z dzikiej róży - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Owoce dzikiej róży zbieramy w październiku i listopadzie. Owoce są dojrzałe, ale jeszcze nie bardzo miękkie. Robiąc nalewki, owoce należy zebrać zaraz po przemarznięciu. Można także wyłożyć je do lodówki, zyskują wtedy na smaku.

1 kg dzikiej róży
szklanka cukru trzcinowego
pół szklanki wody


Owoce dzikiej róży obieramy z nasionek. Wypłukać. Przełożyć do garnka, podlać wodą, dodać cukru i smażyć 20 minut co jakiś czas mieszać drewnianą łyżką. Przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmiksować blenderem. Przełożyć do wyparzonych słoiczków i pasteryzować 10 minut.

Przepisy z tych kategorii

Konfitura z płatków róży i jabłka

Konfitura z płatków róży i jab…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Zimowa herbata z rumem
1

Zimowa herbata z rumem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Brukselka curry – szybka i smaczna
2

Brukselka curry – szybka i sma…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Korzenne ciasto z jabłkami
2

Korzenne ciasto z jabłkami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Grzaniec z wina śliwkowego

Grzaniec z wina śliwkowego

food² food²
Food Square

Chlebowe bułeczki cynamonowe wegańskie

Chlebowe bułeczki cynamonowe w…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Koktajl z papai
3

Koktajl z papai

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Malinowy torcik walentynkowy- krok po kroku

Malinowy torcik walentynkowy-…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Szarlotka na kruchym cieście
1

Szarlotka na kruchym cieście

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Owsianka z bananem i masłem orzechowym
2

Owsianka z bananem i masłem or…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Jabłkowe gofry z ciasta francuskiego
2

Jabłkowe gofry z ciasta francu…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Bananowiec bez pieczenia
1

Bananowiec bez pieczenia

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu