Konfitura z dzikiej róży


Zdjęcie - Konfitura z dzikiej róży - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Owoce dzikiej róży zbieramy w październiku i listopadzie. Owoce są dojrzałe, ale jeszcze nie bardzo miękkie. Robiąc nalewki, owoce należy zebrać zaraz po przemarznięciu. Można także wyłożyć je do lodówki, zyskują wtedy na smaku.

1 kg dzikiej róży
szklanka cukru trzcinowego
pół szklanki wody


Owoce dzikiej róży obieramy z nasionek. Wypłukać. Przełożyć do garnka, podlać wodą, dodać cukru i smażyć 20 minut co jakiś czas mieszać drewnianą łyżką. Przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmiksować blenderem. Przełożyć do wyparzonych słoiczków i pasteryzować 10 minut.

Przepisy z tych kategorii

Konfitura z płatków róży i jabłka

Konfitura z płatków róży i jab…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Kiszona rzodkiewka

Kiszona rzodkiewka

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Buraczki do słoików – 2 przepisy

Buraczki do słoików – 2 przepi…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Konfitura z cebuli i śliwek
1

Konfitura z cebuli i śliwek

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Dżem śliwkowy
1

Dżem śliwkowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Domowy ketchup
2

Domowy ketchup

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Minestrone z dynią i kaszą frikeh

Minestrone z dynią i kaszą fri…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Rodzina Rudolfów czyli świąteczne brownie
1

Rodzina Rudolfów czyli świątec…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Piernikowe sernikobrownie

Piernikowe sernikobrownie

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kompot z suszu
1

Kompot z suszu

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą
1

Ślimaczki z ciasta francuskieg…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Karp po żydowsku z żurawiną i orzechami

Karp po żydowsku z żurawiną i…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim