Konfitura z dzikiej róży


Zdjęcie - Konfitura z dzikiej róży - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Owoce dzikiej róży zbieramy w październiku i listopadzie. Owoce są dojrzałe, ale jeszcze nie bardzo miękkie. Robiąc nalewki, owoce należy zebrać zaraz po przemarznięciu. Można także wyłożyć je do lodówki, zyskują wtedy na smaku.

1 kg dzikiej róży
szklanka cukru trzcinowego
pół szklanki wody


Owoce dzikiej róży obieramy z nasionek. Wypłukać. Przełożyć do garnka, podlać wodą, dodać cukru i smażyć 20 minut co jakiś czas mieszać drewnianą łyżką. Przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmiksować blenderem. Przełożyć do wyparzonych słoiczków i pasteryzować 10 minut.

Przepisy z tych kategorii

Konfitura z płatków róży i jabłka

Konfitura z płatków róży i jab…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Gulasz ziemniaczany
2

Gulasz ziemniaczany

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami
2

Sałatka makaronowa z suszonymi…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Ciasteczka z mielonych migdałów

Ciasteczka z mielonych migdałó…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Mac’n’cheese z boczkiem i brokułami

Mac’n’cheese z boczkiem i brok…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Sezamki

Sezamki

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Przepisy z tych kategorii

Wytrawne bułeczki – z fetą i suszonymi pomidorami
2

Wytrawne bułeczki – z fetą i s…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto czekoladowe z bananami
1

Ciasto czekoladowe z bananami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Gofry z mąki gryczanej - zdrowiej i bez glutenu

Gofry z mąki gryczanej - zdrow…

food² food²
Food Square

Wietnamskie zielone gofry

Wietnamskie zielone gofry

Tyna Tyna
In cooking we trust

Surówka z selera, marchewki, jabłka i orzechów
1

Surówka z selera, marchewki, j…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy