Konfitura z dzikiej róży


Zdjęcie - Konfitura z dzikiej róży - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Owoce dzikiej róży zbieramy w październiku i listopadzie. Owoce są dojrzałe, ale jeszcze nie bardzo miękkie. Robiąc nalewki, owoce należy zebrać zaraz po przemarznięciu. Można także wyłożyć je do lodówki, zyskują wtedy na smaku.

1 kg dzikiej róży
szklanka cukru trzcinowego
pół szklanki wody


Owoce dzikiej róży obieramy z nasionek. Wypłukać. Przełożyć do garnka, podlać wodą, dodać cukru i smażyć 20 minut co jakiś czas mieszać drewnianą łyżką. Przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmiksować blenderem. Przełożyć do wyparzonych słoiczków i pasteryzować 10 minut.

Przepisy z tych kategorii

Konfitura z płatków róży i jabłka

Konfitura z płatków róży i jab…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Brzoskwinie w cieście + film

Brzoskwinie w cieście + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Wytrawne “bułeczki” scones z cebulką i serem

Wytrawne “bułeczki” scones z c…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Gęsta zupa pomidorowa z ryżem
1

Gęsta zupa pomidorowa z ryżem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Młoda kapusta duszona z kiełbasą i pomidorami

Młoda kapusta duszona z kiełba…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kotlety mielone z białą kapustą
3

Kotlety mielone z białą kapust…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Roladki z tortilli z pastą jajeczno i awokado

Roladki z tortilli z pastą jaj…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Racuchy pełnoziarniste z jabłkami

Racuchy pełnoziarniste z jabłk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ziemniaki z piekarnika II
2

Ziemniaki z piekarnika II

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Cukinia faszerowana mięsem, ryżem i warzywami
1

Cukinia faszerowana mięsem, ry…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Szaszłyki z mięsa mielonego
2

Szaszłyki z mięsa mielonego

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Fasolka szparagowa po bretońsku
1

Fasolka szparagowa po bretońsk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy