Konfitura truskawkowo-różana

Konfitura truskawkowo-różana
Moje pierwsze spotkanie z płatkami róży, moje pierwsze "twory przetwory" z ich udziałem, ...
napewno nie ostatnie, bo są magiczne, mają niewinny wygląd a olbrzymią moc w swoich pięknie pachnących płatkach! Uwiebiam!

Zdjęcie - Konfitura truskawkowo-różana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Powstał już z nich ocet różany, który dziś postaram się "obfocić" i likier. Powstanie jeszcze konfitura i cukier różany, a jak jeszcze dziś dostanę kolejne płatki będzie i miód różany i sok.... poprostu różany tydzień przeplatany truskawkami;)

Kiedy dostałam od Zosi z Ogrodnictwo Lawenda te płatki - wiedziałam, że muszę je połączyć z truskawką i był to strzał w 10-tkę. Jest przy niej troszkę pracy, ale zapachy, które się uwalniają podczas produkcji - rekompensują poświęcony czas.

Zdjęcie - Konfitura truskawkowo-różana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki:

  • 2 kg truskawek
  • 0,5 kg płatków róży
  • 1 szklanka cukru cukru
  • sok z 2 limonek

Przygotowanie:
  • truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na pół, większe na ćwiartki
  • płatki róży opłukać, osuszyć, wrzucić do makutry, dodać cukier i ucierać aż cukier się rozpuści
  • do garnka z grubym dnem przełożyć utarte płatki róży, dodać sok z limonek i przesmażyć około 15-20 minut
  • dodać truskawki i smażyć już razem około 40 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając
  • gorące nakładać do słoiczków, mocno zakręcić, zosatwić do całkowitego wystygnięcia, wynieść do piwnicy;)

Konfitura ta jest bardzo aromatyczna, różana nuta intensywnie wyczuwalna, dla mnie idealna do cesarskiego omleta lub sernika. Rogaliki z jej udziałem też będą wyjątkowe, polecam!
Zdjęcie - Konfitura truskawkowo-różana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego;)

Kategorie przepisów