Konfitura truskawkowo-limonkowa z cukrem trzcinowym

Konfitura truskawkowo-limonkowa z cukrem trzcinowym
Truskawki mogłabym jeść cały rok - z utęsknieniem czekam na moje ukochane kaszubskie pychotki!
Ta konfitura to klasyka - 2 składniki, z cukrem 3 i wspaniałości na zimę zamknięte w słoiku.
Pracy przy nich tyle co nic, znikają jeszcze szybciej, na szczęście sezon truskawkowy w pełni, więc zdążę jeszcze zrobić.

Na blogu jest kilkanaście propozycji na przetwory z truskawką w roli głównej, więc zapraszam do lektury i korzystania z przepisów.
Konfitura z rabarbaru, truskawek i pieprzu syczuańskiego
Konfitura truskawkowo-różana
Sos truskawkowy z limonką i stevią (bez cukru)
Konfitura truskawkowa z galaretką agrestową i miętą
Frużelina truskawkowa
Konfitura z truskawek, rabarbaru, imbiru i rumu
Konfitura z rabarbaru, truskawek i kardamonu
Dżem agrestowo-truskawkowy
Konfitura truskawkowa z rumem, tonką i cytryną
Konfitura z truskawek, golden syrupu, mięty i likieru miętowego
Konfitura truskawkowa z rumem
Dżem truskawkowy najprostszy

Zdjęcie - Konfitura truskawkowo-limonkowa z cukrem trzcinowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:
  • 1 kg truskawek
  • sok i miąższ z 2 limonek
  • 1/2 kg cukru trzcinowego

Przygotowanie:
  • truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na 4-ry, zasypać cukrem, dokładnie wymieszać i zacząć gotować na średnim ogniu co jakiś czas mieszając
  • gotować do momentu aż odparują i zaczną się zagęszczać - około 30-45 minut
  • po tym czasie obrać limonki ze skórki i białej błonki i "wyfiletować", resztę odcisnąć z soku i całość dodać do gotujących się truskawek
  • dokładnie ze sobą wymieszać i jeszcze chwilę pogotować do porządanej gęstości
  • gorące nakładać do słoików, dokładnie zakręcić, odstawić do wystygnięcia

Zdjęcie - Konfitura truskawkowo-limonkowa z cukrem trzcinowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego ;)

Kategorie przepisów