Konfitura mandarynkowo-pomarańczowa z migdałami i szafranem
Stworzyłam konfiturę mandarynkowo-pomarańczową z migdałami i
szafranem - która swoim kolorem i krajem pochodzena owoców kusi i
zachęca do podróży. A jak podróż to we dwoje - by pokochać jeszcze
mocniej, by nacieszyć się słoncem, by wreście najeść się pysznych,
egotycznych owoców - ot tak mi sie napisało, żeby wytlumaczyć, dlaczego
an Walentynki mam właśnie taką a nie inną propozycję. Sama osobiście
jestem zmęczona czerwienią, różem i sercami akurat w ten dzień, bo na
codzień uwielbiam te kolory, ale w tym dniu - wyjątkowo mnie męczą,
stąd... taki energetyczny i egzotyczny akcent.
Idealna na naleśniki - na Walentynkowe śniadanie, na świeżą chałkę, do wyjadania łyżeczką, czy do wypełnienia kruchych babaeczek. Idealnie sprawdzi się też na kruchym cieście, czy an wierzchu pomarańczowego sernika ;) Ten przepis został stworzony specjalnie do Mgazynu "Pasje i smaki", gdzie znajdziecie wiele pysznych propozycji, cieawych miejsc do odwiedzenia i rzeczy do samodzielnego stworzenia. Zapraszam na: http://issuu.com/kuchniailony/docs/pasje_i_smaki_luty_marzec_numer_5 Składniki:
Smacznego ;)
Idealna na naleśniki - na Walentynkowe śniadanie, na świeżą chałkę, do wyjadania łyżeczką, czy do wypełnienia kruchych babaeczek. Idealnie sprawdzi się też na kruchym cieście, czy an wierzchu pomarańczowego sernika ;) Ten przepis został stworzony specjalnie do Mgazynu "Pasje i smaki", gdzie znajdziecie wiele pysznych propozycji, cieawych miejsc do odwiedzenia i rzeczy do samodzielnego stworzenia. Zapraszam na: http://issuu.com/kuchniailony/docs/pasje_i_smaki_luty_marzec_numer_5 Składniki:
- 15 mandarynek
- 2 pomarańcze
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 3-4 nitki szafranu
- otarta skórka z pomarańczy
- około 40 g płatków migdałów
- pomarancze obrać, "wyfiletować' - nożykiem wycinać sam miąższ bez białych błon
- z mandarynek wycisnąć sok - użyłam do tego elektrycznej wyciskarki do cytrusów
- na patelnię wysypać cukier, dodać 1/2 szklanki wody - zagotować - ma powstać słodki syrop
- dodać sok z mandarynek, kawałki pomarańczy, zacząć gotować - odparowywać, około 12-25 minut co jakiś czas mieszając
- szafran zalać 2 łyżeczkami wrzątku i dodać po odparowaniu pomarańczy
- na suchej patelni delikatnie podpiekamy migdały, dodajemy jak już konfitura zaczyną gęstnieć
- na sam koniec dodajemy świeżo otartą skórkę z pomarańczy
- gorące nakładamy do słoików i odrazu zakręcamy
- zostawiamy do całkowitego wystygnięcia
Smacznego ;)