Konfitura mandarynkowo-pomarańczowa z migdałami i szafranem

Konfitura mandarynkowo-pomarańczowa z migdałami i szafranem
Stworzyłam konfiturę mandarynkowo-pomarańczową z migdałami i szafranem - która swoim kolorem i krajem pochodzena owoców kusi i zachęca do podróży. A jak podróż to we dwoje - by pokochać jeszcze mocniej, by nacieszyć się słoncem, by wreście najeść się pysznych, egotycznych owoców - ot tak mi sie napisało, żeby wytlumaczyć, dlaczego an Walentynki mam właśnie taką a nie inną propozycję. Sama osobiście jestem zmęczona czerwienią, różem i sercami akurat w ten dzień, bo na codzień uwielbiam te kolory, ale w tym dniu - wyjątkowo mnie męczą, stąd... taki energetyczny i egzotyczny akcent.
Zdjęcie - Konfitura mandarynkowo-pomarańczowa z migdałami i szafranem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Idealna na naleśniki - na Walentynkowe śniadanie, na świeżą chałkę, do wyjadania łyżeczką, czy do wypełnienia kruchych babaeczek. Idealnie sprawdzi się też na kruchym cieście, czy an wierzchu pomarańczowego sernika ;) Ten przepis został stworzony specjalnie do Mgazynu "Pasje i smaki", gdzie znajdziecie wiele pysznych propozycji, cieawych miejsc do odwiedzenia i rzeczy do samodzielnego stworzenia. Zapraszam na: http://issuu.com/kuchniailony/docs/pasje_i_smaki_luty_marzec_numer_5 Składniki:
  • 15 mandarynek
  • 2 pomarańcze
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 3-4 nitki szafranu
  • otarta skórka z pomarańczy
  • około 40 g płatków migdałów
Przygotowanie:
  • pomarancze obrać, "wyfiletować' - nożykiem wycinać sam miąższ bez białych błon
  • z mandarynek wycisnąć sok - użyłam do tego elektrycznej wyciskarki do cytrusów
  • na patelnię wysypać cukier, dodać 1/2 szklanki wody - zagotować - ma powstać słodki syrop
  • dodać sok z mandarynek, kawałki pomarańczy, zacząć gotować - odparowywać, około 12-25 minut co jakiś czas mieszając
  • szafran zalać 2 łyżeczkami wrzątku i dodać po odparowaniu pomarańczy
  • na suchej patelni delikatnie podpiekamy migdały, dodajemy jak już konfitura zaczyną gęstnieć
  • na sam koniec dodajemy świeżo otartą skórkę z pomarańczy
  • gorące nakładamy do słoików i odrazu zakręcamy
  • zostawiamy do całkowitego wystygnięcia

Zdjęcie - Konfitura mandarynkowo-pomarańczowa z migdałami i szafranem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego ;)

Kategorie przepisów